Umetnost krašenja sakralnih prostorov

Kategorija:
Natisni
Kraj dogodka: 
Repnje
Umetnost krašenja sakralnih prostorov
Umetnost krašenja sakralnih prostorov

Od 12. do 15. aprila se je v Repnjah odvijal seminar za novince in novinke, ki smo se ga udeležile tudi novinki s. Marija in s. Ema ter voditeljica s. Angela.

 

Prvo predavanje s. Nade Furlan OSU z naslovom Umetnost krašenja sakralnih prostorov, je bilo bolj praktične narave.

Vsebino drugih predavanj najdete v prispevku Upanje slovenskih provinc na seminarju v Repnjah.

 

Okrašen prostor da občutek prazničnosti. S cvetjem poudarimo prazničnost in lepoto kipa, umetnine, pomembnost dogajanja. Cvetje je govorica srca in izraz srčne kulture. Vodi nas k razmišljanju, zbranosti, molitvi.

Ikebana ni središče, ampak na nekaj kaže, zato moramo paziti, da z njo ne zakrivamo predmetov oz. dogajanja. Noben aranžma ne sme zakrivati dogajanja na oltarju. Roža naj nikoli ne bo na tabernaklju ali da bi ovirala vratca od tabernaklja.

Oltar je središče v cerkvi, zato mu moramo pri krašenju posvetiti največ pozornosti. Pri krašenju moramo upoštevati liturgični čas. Pomembno je vedeti tudi, da se pri krašenju nikoli ne smemo postavljati.

 

Praktična navodila:

Ustvarjanja s cvetjem nas uči narava sama. Če pogledamo v naravo vidimo, da so stvari skladne, vse ima svoje mesto, vlada neka harmonija. Tako je tudi pri krašenju pomembna harmonija vaze, prostora in cvetja. Vse to naj se ujema.

Vaze naj bodo enostavnih oblik, preproste in umirjenih barv.

Za ikebano lahko uporabimo kakršnokoli cvetje, vsako rastlino, vejo, korenino, listje ali karkoli, samo da jim damo pravo mesto. Lažje je narediti ikebano z malo cvetja.

Okus današnjega človeka je drugačen kot pred leti: danes so najbolj uporabljene ikebane in ne ozke vazice kot nekoč. Aranžmaji niso natrpani, ampak je trend, da naj bo cvetja malo, tako da vsak cvet pride do izraza.

 

Ikebana

Ikebana je umetnost razporejanja cvetja.

Poznamo štiri temeljne oblike ikeban: pokončna, nagnjena, ploščata (primerna za na mizo, ker ne zakriva pogleda drug drugemu) in viseča.

Postopek:

- Najprej pogledamo, kakšno cvetje imamo na voljo.

- Izberemo primerno vazo.

- Poiščemo pripomoček za zatikanje. To je lahko: goba, mah, kamenčki, ježek, mrežica (naredimo kroglo in damo v vazo), borove vejice (damo jih počez v vazo) …

-  Pripravimo škarje, nož.

 Pravila:

  1. Ikebana je sestavljena iz treh glavnih stebel. Višina najvišjega je enaka dvema premeroma vaze in njeni višini (to je maksimalna višina, lahko je nižji). Naslednji stebel meri ¾ prvega, tretji pa ¾ drugega. Ta glavna stebla so lahko tri cvetlice. Izhajajo naj iz središča. Postavimo pa jih lahko bolj pokonci ali pa ležeče.
  2. Ko imamo postavljena glavna stebla, naredimo središče.
  3. Okrog glavnih stebel pa damo še nekaj zelenja.

 Pripomoček za zatikanje naj bo primerno zakrit.

Cvetno steblo naj se vidi, ker spada k cvetju. Zelenje naj bo zračno in ne nabasano.

Za viseče ikebane uporabljamo viseče rože (npr. bršljan, nekatere vrste srobota …).

Naj ne uporabljamo preveč različnih cvetov, največ tri vrste.

V evangelijih na poti k prazniku Kristusa Kralja nas Jezus vse bolj vabi k spokornosti, dobrim delom, stanovitnosti. Spokorjenim in stanovitnim obljublja zvesto pomoč in polnost življenja.

Kaj je molitev? Kako vpliva na zdravje? Ali lahko nadgradi klasično medicino?... Novinarka Mojca Šimenc je s. Vidi Tomažič postavila nekaj vprašanj za e-revijo Moje zdravje (priloga Dnevnika).

Ste uganili, kdo sta moja stara prijatelja na poti od zgodnjih devetdesetih let? Človeka, s katerima sem skupaj prehodila svoj rimski čas vsakdanjika in praznika. Človeka, ki sta me pospremila v nov dan skozi izzive, ki jih je prinašal, skupaj s preizkušnjami ter se nista utrudila v zahvali in priprošnji poznega večera.

Drage sestre!

V milostni postni čas nas Cerkev uvede z Jezusovim povabilom »Spreobrnite se in verujte evangeliju!« (Mr 1,15) …

Nagovor g. nadškofa Marjana Turnška na slovesnosti večnih zaobljub s. Tine Dajčer v Rušah, 2. februarja 2013:

Spoštovana s. provincialka in ostale sestre redovnice, draga s. Tina s staršema in sorodniki ter prijatelji, dragi duhovniki, bratje in sestre v Kristusu!

Jezus se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Začel jih je učiti. (prim. Mt,5,1-2)

Želiš vedeti, kje biva Bog? V čistem srcu je njegovo bivališče. (Origen)

Provincialat Šolskih sester
Strmi pot 4,
1000 Ljubljana
info@solske-sestre.si
tel.: 01/231-80-77
Arhiv vseh objav
Arhiv člankov