Gospod mi je dal sestre!

To je geslo IX. srečanja vzgojiteljic in prvega srečanja sester z začasnimi zaobljubami naše kongregacije, ki sta se začeli v soboto, 17. avgusta, v samostanu sester avstrijsko-koroške province v Št. Petru pri Št. Jakobu v Rožu. Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović je v svojem pozdravnem govoru izrekla dobrodošlico vsem sestram in zaželela, naj se odpremo resnični težnji svoje biti po kakovostnih medsebojnih odnosih in iskreni  komunikaciji, po zaupanju in resnici, v katero nas Gospod želi vpeljati.
Dva dni, 18. in 19. avgusta, je s. Valerija Kovač, članica Kongregacije sester frančiškank Brezmadežne predstavile teme: Teološki temelji občestva; Občestvo v redovnem življenju in Frančiškovsko bratstvo in sestrinstvo. Občestvo je predstavila s teološkega, ekleziološkega, antropološkega in eshatološkega vidika ter poudarila, da je Bog bitje odnosa in občestva in zato temelj in cilj vsakega človeškega občestva; torej se mora tudi naše redovno občestvo zgledovati po skupnosti prvih Jezusovih učencev in po prvi jeruzalemski skupnosti. Premišljevale smo tudi o razsežnostih in vprašanjih, ki sestavljajo konkretno redovno občestvo: kontemplativna razsežnost, različni modeli redovnih skupnosti, skupnostna razsežnost redovnih zaobljub, vzgoja in delo v občestvu, samota in občestvo, občestvo in poslanstvo ter kako naj sestrinstvo živimo konkretno v skupnosti v skladu s Pravilom tretjega samostanskega reda sv. Frančiška. Vsakemu predavanju so sledile delavnice o konkretnem življenju v redovni skupnosti in občestvu.

Sestre so imele priložnost slišati tudi pričevanja sestre vzgojiteljice in juniorke o izkušnji občestva v njunem redovnem življenju. Uresničevanje duhovnega občestva med udeleženkami srečanja je podpirala molitev in evharistična daritev v samostanski kapeli, ki so jo oblikovale sestre šestih jezikovnih področij (italijanskega, slovenskega, hrvaškega, angleškega, španskega in francoskega).

Program srečanja, ki bo trajalo do 24. avgusta, se nadaljuje s poglabljanjem svetopisemskih tem o občestvu.

Naj nam Gospod, ki nam je dal sestre kot dar, podeli milost, da jih kot takšne tudi vedno sprejemamo.

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Redovni jubileji v Mariboru
Naslednji prispevek
Gospod mi je dal sestre!!