Prve zaobljube s. Zale Vrabec

V ponedeljek, 4. maja 2020, smo popoldan v samostanski cerkvi Srca Jezusovega v Repnjah v epidemiji prilagojenih okoliščinah obhajale slovesnost prvih zaobljub s. Zale. Pri tem koraku so s. Zalo poleg sester repenjske skupnosti spremljali tudi njeni domači.

Slovesnost je bila preprosta, a lepa in duhovno bogata. S. Zala je bila umirjena, zbrana in prisrčna. Maševal je jezuit p. Janez Poljanšek. V pridigi je povezal Božjo besedo, ki je bila posebej izbrana pri maši: »Pojdi iz svoje dežele …« (1 Mz) – »Večerjal bom z njim in on z menoj« (Raz) – »Kdor ostane v meni in jaz v njem, obrodi obilo sadu« (Jn). Bog je s. Zalo poklical kakor Abrahama. Trka na njena vrata, želi, da mu odpre, da bi bil z njo. Jezus je že osvojil njeno srce in hrepeni po tem, da bi ostala z njim povezana kakor mladika na trti; gre za povezanost v ljubezni. Poudaril je še en vidik: umreti sebi. To je čisto konkretno ponazoril s škarjami na evangeljski knjigi. Včasih je bil del obreda zaobljub striženje. Kandidat za zaobljube je na evangeljski knjigi prinesel škarje in jih ponudil predstojniku, da ga ostriže. Predstojnik mu jih je vrnil. To se je še enkrat ponovilo. Ko je kandidat še tretjič ponudil škarje predstojniku, je s tem izrazil, da vztraja in da je v redovnem poklicu pripravljen na vse: ne »jamrati« ampak umreti svojemu jazu, svojemu prav in imeti srce svobodno za Gospoda. On je zvest in daje moč v preizkušnjah.

Obhajanje prvih zaobljub je bil praznik za vso provinco, čeprav se sestre niso mogle zbrati iz vseh skupnosti, kot je običaj ob takšnih priložnostih. V teh trenutkih pa smo bile sestre toliko bolj duhovno in molitveno povezane med seboj in s s. Zalo.

Po maši smo še malo praznovali in s pesmijo voščili s. Zali, ki je na spominsko podobico napisala Pavlovo misel iz 2. pisma Timoteju (1,12): »Vem, komu sem veroval.« Želimo ji, da bi zaklad, ki ji ga je Gospod zaupal, varovala vse življenje. Sestre jo spremljamo s hvaležnostjo za dar njenega poklica in molimo zanjo ter druga za drugo, da bi se mogle vse brez pridržka darovati Bogu.

s. Mira Rožanc

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Nedelja Dobrega pastirja
Naslednji prispevek
Dobrota se širi