Seminar za predstojnike

VEDNO SMO DELALI TAKO. ALI JE MOŽNO SPREOBRNJENJE?

Seminar za predstojnice in predstojnike 13. in 14. januarja 2021 po Zoom-u

Običajno je sredi januarja vsako leto dvodnevni seminar za predstojnike in predstojnice v Hiši kruha pri Svetem Duhu pri Škofji Loki. Letos smo ga zaradi epidemioloških razmer spremljali kar od doma preko spletne platforme Zoom. Zbralo se nas je okrog 80 predstojnikov in predstojnic. Zame je bil ta način dela nov. Pred računalnikom sem se pridružila s. Veroniki, ki ji je Zoom postal že domač.

V sredo, 13. januarja, nas je dopoldne nagovoril nadškof dr. Marjan Turnšek s predavanjem pod naslovom Identiteta redovništva v Cerkvi ter vloga predstojništva. Pri tem se je naslonil na drugi vatikanski koncil in misli papeža Frančiška. Sledilo je osebno delo in nato pogovor v malih skupinah ter plenum, ko je g. nadškof odgovarjal na vprašanja o skupnem razločevanju, spremembah pri članu skupnosti, ki je »zacementiran« v svojem prepričanju, o navadah, ki nas uspavajo …

Popoldne je gospa Marjeta Čampa govorila o medsebojni komunikaciji. Najprej smo v delavnicah naslov seminarja komentirali z drugim citatom in potem o ugotovitvah poročali v plenumu. Sledil je teoretični del. Najprej o Diltsovi piramidi osebnosti in kako v njej funkcioniramo; na spodnji ravni imamo okolje, sledijo pa vedenje, sposobnosti, vrednote in prepričanja, identiteta ter na najvišji ravni poslanstvo, ki je odprto navzgor. Gospa Čampa je govorila tudi o napakah in coni udobja ter izstopanju iz nje. Končala je z ugotovitvijo, da je človek zgrajena osebnost, ko ima mehko prednjo stran, trdno hrbtenico in divje srce.

V četrtek dopoldne je frančiškanski provincial p. Marjan Čuden govoril o medsebojnih odnosih v skupnosti, o temi, ki je neizčrpna in vedno aktualna. Iz izkušnje je predstavil temelje odnosov in sožitja. Po predavanju je bilo delo po skupinah in plenum.

Pozitivno pri tem seminarju je bilo, da se bratje in sestre že od prej poznamo, zato smo še bolj čutili medsebojno povezanost in odprtost. V srcu ostaja okus o tem srečanju in kar nekaj lepih spoznanj. Kljub težavam in oviram v skupnosti ter vztrajanju pri starem, zaupamo, da spreobrnjenje omogoča spremembe in pot naprej.

Več si lahko preberete na spletni strani Konference redovnih ustanov. Prisluhnete lahko celotnim predavanjem.

s. Mira Rožanc

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Vihaaaaar
Naslednji prispevek
Živeti v samostanu