Večne zaobljube s. Klare Jarc

Letošnja nedelja Jezusovega krsta, 10. januarja 2021, je bila za nas še na poseben način drugačna in bogata. Ta dan je v krogu sestrinske skupnosti in svojih najožjih domačih v cerkvi Srca Jezusovega v Repnjah s. Klara Jarc izrekla svoje večne zaobljube.

Naša želja je bila, da bi bilo to slovesno obhajanje v krogu sester, domačih, prijateljev in znancev. Obhajanje res ni bilo mogoče tako, kot smo želele. Bilo je prilagojeno ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije, a kljub temu slovesno. K temu je prispevalo predvsem razpoloženje srca s. Klare, vseh navzočih in tudi mnogih, ki so bili »navzoči« z molitvijo.

Geslo praznovanja in hoje z Gospodom oz. za Njim za večno je s. Klara vzela iz Janezovega evangelija: »… in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik.« (Jn 12,26) Svoje hotenje po večni podaritvi je izrazila s položitvijo prižgane krstne sveče na oltar, s poslušanjem Božje besede in nagovora, s svojim odločnim »Tukaj sem« in »Hočem«, z ležanjem na tleh med litanijami, ki so del obreda, z jasno izpovedjo zaobljub ter položitvijo lastnoročno napisanega in podpisanega obrazca zaobljub na oltar. V znak večne podaritve pa je prejela prstan.

O treh zaobljubah je v nagovoru spregovoril tudi minorit p. Danilo Holc, ki je vodil slovesnost. Redovne zaobljube je preprosto razložil ob podobi Križanega. Desna roka, pribita na križ, je podoba roke, ki vse svobodno daje, kar predstavlja uboštvo. Leva roka, pribita na križ, si ničesar ne prilašča, ničesar ne zadrži le zase, kar predstavlja čistost. Na križ pribite noge pa nam govorijo, da več ne hodimo po svojih potih, kar predstavlja pokorščino. V nadaljevanju je spregovoril še o svetem krstu, naši poklicanosti k svetosti in o našem večnem domu v nebesih.

Ob koncu slovesne evharistije ali zahvale je v vsakem od nas dejansko odmevala zahvala. S. Klara pa je svojo hvaležnost Bogu izrazila z besedami sv. Frančiška, z njegovo Hvalnico stvarstva.
Da, Bogu hvala za dar življenja, dar poklica in dar te podaritve za večno. On, ki je dobro delo začel, naj ga varuje, vodi, razvija in pripelje do polne izpolnitve v nebesih.

s. Veronika Verbič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Kaj ti daje smisel-za mlade
Naslednji prispevek
Ulov, da se reče