Algoritem duha

Kam vodi spletni algoritem?

Moralni teolog in duhovnik Roman Globokar je te dni govoril o tem, kako algoritmi virtualnega sveta vplivajo na naše mišljenje, pogled na svet in odzivanje na dogajanje v njem. Socialna omrežja in spletni brskalniki imajo namreč svoje algoritme, ki nam glede na to, kar smo iskali in gledali v preteklosti, izbirajo novice, članke in nam jih ponudijo v branje. Tak način izbiranja vsebin nas zapira v svoj svet in svoj krog ljudi. Posledično dobimo občutek, da vsi (ali velika večina) ljudi razmišlja tako kot mi. Delitev na naši-vaši postaja očitnejša, nestrpnost proti drugače mislečim narašča. Dobimo občutek, da so le-ti v veliki manjšini in je njihov glas komaj vredno upoštevati. Predvsem pa do njihovih mnenj, argumentov in razlag niti ne pridemo, saj nam jih spletni brskalniki niso ponudili. To nas odvrača od srečanja z drugače mislečimi in nas malodane zapira v geta. Roman Globokar poudari, da je pomembno zavedati se tega dejstva, kar nas lahko spodbudi k temu, da se zavestno potrudimo dvigniti pogled preko lastnega plota in priti drugemu naproti.

Moja izkušnja

Delovanje spletnih algoritmov lahko občuti vsak, ki se vsaj malo giblje v spletnem svetu. Pred nekaj leti sem pred potovanjem v tujino želela malo udomačiti angleščino. Jeziki mi nikoli niso šli, zato sem si izbrala znano Slovenko in poslušala govore v njeni precej »slovenski angleščini«. Za mojo stopnjo znanja je bilo idealno. A internet si je zapomnil, da me ta znana Slovenka zanima in mi še dolgo ponujal večinoma rumene novice o njenem življenju in navadah. Postalo je zelo nadležno. Vseeno pa me je kdaj kak senzacionalni naslov pritegnil, da sem članek odprla, kar je bilo seveda napaka, saj je to le podaljševalo čas, da sem računalnik prepričala, da me ta dama res ne zanima. Ali pa tisto nedeljsko popoldne, ko sem si zaželela malo sprostitve ob epizodi Mr. Beana. No, ni bila samo ena. A YouTube mi jo je vljudno ponudil tudi v ponedeljek in torek. Šele odločni »Ne!« naslednjih nekaj dni je lahko ustavil algoritemsko velikodušnost. Tako je torej z algoritmi v spletnem svetu.

Algoritem duhovnega življenja

Izkušnja duhovnega življenja me je naučila, da imamo tudi nekakšne algoritme duha. V dneh, tednih, ko prebiram več duhovnega in si vzamem več časa za molitev, postanejo tudi pogovori z bližnjimi bolj duhovni. V delu, predmetih, celo skrbeh morem najti Božji nagovor. In ta nagovor me spodbuja, da še laže izbiram duhovno branje in da se bom raje kot v »prazno debatiranje« zapletla v duhovni pogovor. Velja pa tudi nasprotno. Ena zanimiva rumena zgodba – morda nedolžen spomin iz otroštva – lahko sproži val plehkega razmišljanja. Kako je šele, ko se zapletemo v obujanje kakih krivic, dobro vemo. In tako se zgodi, da lahko poslušamo odlično pridigo, a na koncu se zavemo, da nam je od vsega najbolj ostalo to, da je vmes mikrofon dvakrat škrtnil in je ta tehnični »kiks« postal glavna tema osebne refleksije duhovnega nagovora. Algoritmi so nam na podlagi preteklih izkušenj to posvetnost postavili na prvo mesto. Čisto prava algoritemska logika »inputa« in »outputa« torej.

Svobodni smo

Algoritmi nas nikakor ne naredijo nesvobodnih. Vedno imamo možnost za tisti odločni: »Ne!« Dobro pa je imeti pred očmi, da bodo odločitve tega trenutka vplivale na izbire v prihodnosti. Ena kratka epizoda Mr. Beana bo vzrok, da bom jutri dobila predlog za polurno epizodo. Se ji bom lahko odrekla? Če danes ne bi odprla prve, jutri ne bi bilo ponudbe. Se zavedam tega? Včasih sami sebi otežujemo življenje, mar ne? In če danes naredim en korak k srečanju z Gospodom, bosta jutri dva druga kot na dlani. Tako sem danes nekako odgovoren že za jutrišnja dva koraka. Resnično, majhne odločitve so najpomembnejše v življenju.

Kljub vsemu več kot matematika

A duhovno življenje vendarle ni računalnik in matematika. Kot se na socialna omrežja vrivajo reklame, se v duhovnem življenju hudič vsiljuje mimo logike algoritma. Vendar reklamo laže prepoznamo, če smo prej izbirali med vsebinami, ki so nas v resnici bogatile. Tako bomo tudi hudičevo rovarjenje laže prepoznali, če na splošno skrbimo za urejeno duhovno življenje z redno molitvijo, prečiščevanji dvomov, iskanjem odgovorov.

V meje algoritmov pa se tudi Sveti Duh ni pustil ujeti. Božja milost je prekipevajoča in vedno tudi prehitevajoča. Pomislimo na binkoštni dan, ki je apostole postavil na čisto novo izhodišče, ali na apostola Pavla, ki ga je Bog na poti v Damask opremil s povsem novimi algoritemskimi funkcijami. Ali najdete tudi v svojem življenju kak nepričakovani obisk Svetega Duha? Sama ga. Kljub nekajletnemu iskanju svoje poti in molitve za življenjsko odločitev, trenutek, ki mi je dal gotovost, močno izstopa iz kakršne koli logike. Ko sem se kasneje v letih svojega redovništva kdaj pa kdaj »zapletla v vsakdanjost«, me je iz plavanja s tokom običajnosti potegnil pljusk Svetega Duha, povsem nepričakovan, a tako potreben. Le tako je iz žerjavice spet vzplamtela gorečnost Bogu posvečene žene.

Korona nas uči

Čeprav je Bog večji od algoritmov duhovnosti, nas to seveda ne odvezuje od odgovornosti za skrb za svoje duhovno in molitveno življenje, potrebe po refleksiji oz. pogledu na to, kje sem in kam plovem. To je prav gotovo še toliko bolj pomembno sedaj, ko nas je čas epidemije »resetiral« in nam tako rekoč dal novo izhodišče. Morda smo ugotovili, da niti ne vemo, zakaj smo prej hodili k maši. Imeli smo pač navado. Sedaj lahko stopimo na pot odkrivanja pravih vzgibov in namenov. Imamo priložnost za prenovljen začetek in novo oblikovanje algoritmov duhovnega življenja. Ali pa bomo pustili, da bodo algoritmi oblikovali nas?

Algoritem duhovnega poklica

Tole razmišljanje se je rodilo na nedeljo Dobrega pastirja. Si morda med tistimi, ki si se znašal, znašla v algoritmu duhovnega poklica? Te morda Gospod in vse okrog tebe nagovarja k temu, da bi Mu posvetil vse svoje življenje? Je pred tabo vse večkrat izbira, ki namiguje v to smer in te privlači, da izbereš, pokukaš? Ker pokukaš, ti življenje ponuja še več podobnih priložnosti. Resnično, tudi duhovni poklic se rodi v nekakšnem algoritmu. Če si se znašal, znašla v njem, je morda to Božji klic. Morda je Bog prav zate ustvaril tak poseben algoritem.

s. Ema Alič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Nedelja Dobrega pastirja
Naslednji prispevek
Kakor vitice vinske trte