Ali Jezusova spremenitev na gori kaj vpliva name?

Na 18. nedeljo med letom obhajamo Jezusovo spremenitev na gori Tabor. V Božji besedi beremo poročila o tem dogodku.
Že prerok Danijel v prvem berilu (Dan 7,9-10.13-14) v svojem videnju prikaže dogajanje v nebesih, ko Sina človekovega privedejo pred Boga, ki ga imenuje Staroletni. In Sinu je bila »dana oblast, čast in kraljestvo, in vsa ljudstva, narodi in jeziki so mu služili. Njegova oblast je večna, neminljiva oblast in njegovo kraljestvo neuničljivo«.

Tudi v drugem berilu (2 Pt 1,16-19) apostol Peter oznanja, da je na lastne oči videl, kako se je Gospod Jezus Kristus spremenil in se je slišal Očetov glas, ki je spregovoril: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; in ta glas, ki je prišel iz nebes, smo slišali mi, ko smo bili z njim na sveti gori.« In nam hkrati daje navodilo, naj verujemo v njegovo besedo, ko pravi: »Tako je za nas preroška beseda še trdnejša in prav ravnate, če pazite nanjo kakor na svetilko, ki sveti na temnem kraju, dokler ne zasveti dan in ne vzide danica v vaših srcih.«

V evangeliju (Mt 17,1-9) pa besede apostola Petra potrdi še evangelist Matej, ko poroča o tem, kdo je bil z Jezusom na gori in kaj se je tam zgodilo. 

Ali lahko v to pripoved vstopim tudi sama? Ali lahko z vero stopim na to goro in podoživljam Jezusovo spremenitev?

Jezusova spremenitev se je zgodila enkrat in imamo priče, ki so verodostojne. Torej lahko verjamem in zaupam, da Jezus nosi v sebi to božanskost. Že to, da sedem, odprem Sveto pismo in berem ta besedila, ki so Božja, me spreminja, vabi v odnos z Njim. 

V teh besedilih je zame odločilna in najmočnejša beseda, ki jo izreče Jezus po spremenitvi: »Vstanite in ne bojte se!« Celo dotakne se jih in jih nagovori. Ta beseda me vabi v odnos, dela pozornejšo, pogumnejšo, resnicoljubnejšo, odločnejšo, boljšo … 

Verjamem, da me Jezus vabi k trajnemu zaupanju in veri v Njegovo navzočnost v Besedi in v evharistiji, ki je Njegovo drugo spremenjenje. Obenem pa me spodbuja k dejavnemu odgovarjanju na klice ljudi, ki so okrog mene.

s. Mirjam Černigoj

Foto

 

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Nebeško kraljestvo je podobno …: Mt 13,31-35 (pripravila s. Polonca Majcenovič)
Naslednji prispevek
Mojzes omaguje: 4 Mz 11,4-15 (pripravila s. Polonca Majcenovič)