V mojem srcu Betlehem

Po zadnji sveti maši dan pred božičem sem si rekla: »To je zdaj to. Božič je zares tukaj!« Advent je bil daleč od ideala, ko bi si želela umirjene priprave na rojstvo mojega Odrešenika. Saj ni bila niti Marijina in Jožefova priprava na porod mirna. Daleč od tega. Negotovost, strah, v vsem pa zaupanje, da so vsi trije del velikega Božjega načrta. Tako kot sva ti in jaz, neglede na zunanje okoliščine ter časovne in krajevne razsežnosti.
Kaj pravzaprav bo s tem božičem? Našli bomo dete. Betlehem bo naše življenje.
Dneve pred božičem je zaznamovala božična osemdnevnica, v kateri smo med drugim prepevali: »Betlehem, mesto najvišjega Boga, iz tebe bo izšel vladar Izraelov in njegov izhod bo kot ob prvih dneh večnosti in poveličan bo sredi vesoljne zemlje, in mir bo na naši zemlji, ko bo prihajal.«
Kaj je to, da JE mir na naši zemlji, ko prihaja? Nebesa se dotaknejo zemlje. Svetost se dotakne greha. Ne more biti drugače, ker to malo dete je mir. Poosebljen mir in edini mogoči mir, ko se v naše krhko in tudi grešno življenje naseli Jezus Kristus in nam pove, da nas ljubi. Pove nam, da ljubi ponižne in nadute, žrtve in nasilneže, močne in nemočne, a tudi da ne želi vojn, zlorab, poniževanj, delitev.
Že v jaslicah lahko tako zremo Kruh, ki ga potrebujemo. Ime Betlehem pomeni Hiša kruha. Iz Betlehema prihaja kruh ljubezni. Zato želim sebi in vsakemu, da je na ta božič v našem srcu Betlehem.

s. Polonca Majcenovič
Jaslice v materni hiši, 2021. Foto: s. Polonca Majcenovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Pripraviti srce za Odrešenika: Lk 1,5-25 (pripravila s. Ema Alič)
Naslednji prispevek
Kar je res vredno: Mt 10,17-22 (pripravila s. Martina Štemberger)