Cerkev Srca Jezusovega

Cerkev Srca Jezusovega je na pobudo sorodnika jezuita dala zgraditi vdova Katarina Šporn iz Lokarjev (po domače Jerajeva mati). Postavila jo je poleg dvorca sredi vasi Repnje, v katerem so se leta 1870 naselili jezuiti in začeli širiti pobožnost na čast Srcu Jezusovemu. Tako je tu že nastajala božja pot. Cerkev v Repnjah je prva v Sloveniji, ki je posvečena Jezusovemu Srcu.

Oltar v cerkvi pred prenovo leta 1970Po treh letih so po odloku civilnih oblasti morali jezuiti oditi, deset let po njihovem odhodu pa so se leta 1883 tu naselile šolske sestre sv. Frančiška iz Maribora.

Leta 1968 se je začela temeljita obnova in povečanje samostana. Obenem je bila ob svoji stoletnici po načrtih arhitekta Toneta Bitenca prenovljena tudi cerkev. Pri tem so z darovi in prostovoljnim delom veliko pomagali tudi vaščani. Za to jih je s svojo besedo znal navdušiti hišni duhovnik prof. dr. Anton Trstenjak.

Cerkev je bila zelo visoka, zato jo je arhitekt Bitenc prerezal vodoravno na pol. S tem ji je dal lepšo obliko, sestre pa so v njenem nekdanjem spodnjem delu pridobile nujno potrebni večji prosto za jedilnico.  Ob tem je bilo potrebno napraviti nov dvignjen vhod s pokritimi stopnicami, nov kor, marmornati oltar in nove hrastove klopi. Posebno umetniško vrednost so cerkvi dodala nova vitražna okna po načrtu slikarja Staneta Kregarja. Od stare opreme cerkve je ostal marmornat tabernakelj, tri velike stenske slike (slika Srca Jezusovega, Matere Božje in sv. Frančiška Regisa) in križev pot slikarja Matija Koželja. Oltar je leta 1970 posvetil nadškof Jožef Pogačnik.

Več o zgodovini samostana si preberite na tej povezavi.