Dati svetu okus

Ste že kdaj razmišljali, kako bi se spremenilo življenje, če bi bili brez luči? Tako samoumevno se nam zdi, da imamo luč. Šele ko je ni, se zavedamo, kako je potrebna. Šele ko je ni, jo znamo ceniti. Si predstavljate svet brez soli? Vsaki jedi bi manjkalo nekaj malega, pa vendarle za okus bistvenega.

V evangeliju 5. nedelje med letom beremo o soli in luči (Mt 5,13-18). Jezus pokaže učencem njihovo resnično identiteto – biti morajo sol in luč. V življenje morajo prenaša Jezusove besede. Kadar se njegova beseda v življenju ne udejanja, je to sol, ki se je pokvarila. Sol se sama po sebi ne pokvari, toda če ne živimo evangelija, postane ta v očeh ljudi nekaj popolnoma neuporabnega in »za nič drugega ni več, kakor da se vrže proč in« ga »ljudje pohodijo« (Mt 5,13), čeprav v resnici ni takšen. Zato je »biti sol« in »biti luč« tudi odgovornost.

Komu je namenjena luč in komu sol? Nikakor ne sama sebi. Luč ne sveti sebi, razsvetljuje nekaj drugega, in sol ne koristi sebi, ampak daje okus in trajnost nečemu drugemu. Četudi gre za dve izrazito majhni stvari, sta bistveni za življenje. Da mi ne bo zmanjkalo soli, da luč ne bo oslabela, da ne bo zmanjkalo olja v svetilki, se moram priključiti na izvor, ki je Kristus, in dati se, dati samega sebe v službo bližnjemu. Tako luč kot sol sta za druge, ne sami zase. Luč ne osvetljuje sebe; sol ne daje okusa sebi.

Jezus nas vabi, da bi na svetu pustili svoj pečat. Kako? Vsakemu od nas kliče, kakor je klical že prerok Izaija z besedami iz prvega berila: »Lomi lačnemu svoj kruh in pripelji bedne brezdomce v hišo. Kadar vidiš nagega, ga obleci in ne da se potuhneš pred svojim rojakom!« Krščanstvo ni samo skrb za lastno pobožnost. Samo s tem še nismo sol in luč. Luč in sol smo, če živimo Jezusovo življenje. Kot njegovi učenci ne moremo delati drugače.

Le s svetim življenjem bomo dali ‘okus’ svetu in s pričevanjem pristne ljubezni bomo prinašali Kristusovo luč.

s. Terezija Tomazin

Pixabay

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Ponedeljkova Beseda: Odrešeni od zla: Mr 5,1-20 (pripravila s. Ema Alič)
Naslednji prispevek
Na Božjo besedo je vse ustvarjeno: 1 Mz 1,1-19 (pripravila s. Polonca Majcenovič)