Deset okusov zdravja

Deset okusov zdravja: kuharska delavnica v Repnjah

Sredino oktobrsko popoldne je v kuhinji samostana šolskih sester v Repnjah ponovno zadišalo po dobri slovenski hrani. Vas zanima, kaj je bilo tokrat na 10-hodnem meniju? Ja, prav ste prebrali. Seznam receptov je obsegal kar 10 različnih jedi, in sicer od predjedi, juhe, glavne jedi z mesom in morskimi sadeži, priloge, solate, sladice in kruha.
Glede na obsežnost dela smo se tečajniki, po toplem sprejemu sestre Bernarde, vsak v svojem pričakovanju, z različnim kuharskim predznanjem in predvsem z veliko željo po pridobivanju novih veščin ter tehnik priprave hrane, postavili za kuharske postaje ter se skrbno lotili branja posameznega recepta.
Seveda so se tekom dela porajala številna vprašanja, a je bila sestra Bernarda vselej na voljo ter z budnim očesom spremljala, kako so roke vrtele kuhalnico, sekljale čebulo, zelenjavo in orehe, lupile hruške, zavijale meso v blitvo… Pri tem je vselej poudarjala, da je za ohranjanje in krepitev zdravja zelo pomembna uporaba sveže, sezonske in lokalno pridelane hrane. Poleg tega je izpostavila pomembnost barvne usklajenosti pri dekoriranju, saj mora hrana najprej narediti vtis z izgledom in postavitvijo na način, da je očem vabljiva.

Ni bilo dolgo, ko je v kuhinji že začelo prijetno dišati in so naše brbončice komaj čakale, da preizkusijo katero izmed že pripravljenih jedi. Za uvod so bili to piščančji trakci s sezamom, ki so dali dodatno energijo za dokončanje še preostalih jedi. V vmesnem času nam je sestra Bernarda pokazala tudi, kako se pripravi miza, od pogrinjka do postavitve cvetja in sveč ter nas podučila o bontonu vedenja pri mizi.

Željni novega znanja smo izrazili seznam jedi, ki bi se jih radi še naučili, zato se na naslednjem srečanju nadejamo novih kulinaričnih izkušenj.

Tanja Carli

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Praznovanje 160. letnice prihoda prvih sester v Maribor
Naslednji prispevek
Naj te pozdravim, sveta Devica