Dotik, ki prepriča

Evangelist Janez je bil priča Jezusovemu javnemu delovanju od začetka. Spremljal Ga je do groba in bil v družbi apostolov tudi po Jezusovem vstajenju. Torej je bil živa priča dogodkov z Jezusom. Nekatere je precej natančno opisal.
Med drugim pove, da so v prvih dneh po Jezusovi smrti bili zbrani deseteri na enem kraju (manjkala sta Tomaž in Juda Iškariot). Pogovarjali so se o dogodkih zadnjih dni, razmišljali ter se spraševali, kaj zdaj. Naenkrat je stopil k njim Jezus. Kako, ko je vse skrbno zaklenjeno!? In, On je mrtev! Prestrašili so se in hkrati razveselili. Jezus jim je pokazal svoje rane, ki jih je dobil pred tremi dnevi, da so se prepričali o Njegovi identiteti ter vstajenju.
Ni čudno, da so bili precej zmedeni. Bili so še pod močnim vtisom, kako je oživel Lazar. Imeli so tudi slabo vest zavoljo pobega, ko je Jezus bil v najbolj kritični situaciji. Peter se je junačil, kako ga bo branil, a ga je potem celo zatajil.
Ob prvem obisku po svojem vstajenju jih je Jezus pomiril s prijaznim pozdravom: Mir vam bodi! Vedel je, kaj jih mori. Vdihnil jim je Svetega Duha ter opogumil s tem, da jim je dal celo oblast odpuščati grehe.
Posebej je bil obziren do Tomaža. Čez teden dni je prišel še enkrat mednje in nagovoril Tomaža, naj se z dotikom prepriča, da je res vstal od mrtvih z dušo in telesom. Seveda je to delovalo tudi na druge apostole. Pa tudi mi, Božje ljudstvo, imamo posebno potrditev vere, da je Jezus naš Gospod in naš Bog!
Kako pa se odzivam jaz/ti ob posebnem Jezusovem obisku, preizkušnji? Sem kakor Peter, ki v strahu za svoje življenje ni zdržal pokončnosti? Sem kakor drugi Jezusovi učenci, ki so se iz strahu pred oblastjo poskrili? Brez Božje pomoči res ne zmoremo nobenega pričevanja za vero. Jezusova ljubezen in odpuščanje grehov pa nas vendarle naredi sposobne, da Mu moremo slediti vse do Križa.

s. Mihaela Berčon
Detajl kipa vstalega Zveličarja v katedrali v Bjelovarju, 11. april 2023. Foto: s. Polonca Majcenovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Gospod, kje te bomo videli?: Mt 28,8-15 (s. Tina Dajčer)
Naslednji prispevek
Ponoči k Jezusu: Jn 3,1-8 (pripravila s. Ema Alič)