Gospod, daj mi spoznati pot življenja

Božja beseda na tretjo velikonočno nedeljo, 23. aprila 2023
Prvo beriloPsalmDrugo beriloEvangelij

V velikonočnem času nas v bogoslužju vedno znova nagovarjajo čudoviti odlomki Božje besede, da bi v nas poglobili in poživili vero v Jezusa, Božjega Sina, ki je iz ljubezni do nas ljudi sprejel nase trpljenje in smrt ter nas s svojim slavnim vstajenjem povedel s seboj v novo, odrešeno življenje, v novo in večno zavezo z Bogom.

V evangeliju, ki ga poslušamo na tretjo velikonočno nedeljo, se sam Jezus pridruži učencema, ki razočarana in žalostna zapuščata svoje upanje in pričakovanje, ki sta ga polagala v Jezusa kot obljubljenega Mesija. Kajti on je bil obsojen, križan in pokopan. S tem se je zanju vse končalo. Vendar pa se prav tu začenja nova pot, novo upanje, novo življenje, ko se jima pridruži vstali Jezus, jima razlaga Pisma in jima razlomi Kruh, ju nahrani s svojim darovanim življenjem. (prim. Lk 24,13-35)

Kako čudovito nas v tej veri potrjuje s svojim pričevanjem apostol Peter:

Na binkoštni dan je vstal Peter z enajstérimi, povzdignil glas in spregovóril: »Judje in vsi, ki prebivate v Jeruzalemu! To védite in prisluhnite mojim besedam!

Jezusa Nazaréčana, ki ga je Bog pred vami potŕdil z močmi, čudeži in znamenji, ki jih je Bog po njem delal med vami, kakor sami veste, njega so – prav kakor je Bog hotel in predvideval – izročíli vam, vi pa ste ga po rokah krivičnikov pribili na križ in umorili. Toda Bog ga je rešil iz smrtnih muk in obúdil od mrtvih; saj ni bilo mogoče, da bi bila smrt imela oblast nad njim. …

Tega Jezusa je Bog obúdil in mi vsi smo temu priče. Bil je povišan na Božjo desnico in od Očeta je prejel obljubo Svetega Duha in tega je razlil, kakor vidite in slišite.« (Apd 2,14.22-33)

Veselim se tega, da je vstali Jezus tudi moj Sopotnik, me dviga iz mojih strahov, potrtosti, počasnosti za verovanje. On me razsvetljuje in uči po Božji besedi, On mi daje moči in poguma, ko me pri vsaki sveti maši hrani s svojim Telesom in svojo Krvjo.

Zato se moje srce veseli, moja duša se raduje;
tudi moje telo bo prebivalo varno.
Zakaj moje duše ne boš prepústil podzemlju,
svojemu zvestemu ne boš dal videti trohnobe.

Daješ mi spoznati pot življenja,
polnost veselja pred tvojim obličjem,
večne radosti na tvoji desnici,
večne radosti na tvoji desnici.

»Gospod, daj mi spoznati pot življenja.« (Ps 16)

s. Angela Zanjkovič
Pixaby

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Ponoči k Jezusu: Jn 3,1-8 (pripravila s. Ema Alič)
Naslednji prispevek
Da bi bili resnično nasičeni: Jn 6,22-29 (pripravila s. Martina Štemberger)