Izpolnjevanje zapovedi iz ljubezni

V evangeliju 6. nedelje med letom (Mt 5,17-37) beremo nadaljevanje govora na gori. Po blagrih in prispodobah o soli in luči Jezus danes razglasi novo postavo. Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel.

V stari zavezi so pravičnost pojmovali kot dosledno izpolnjevanje postave. Vendar postava še ni bila popolna in ljudje so jo preveč popredmetili. Je še druga pravičnost. V božičnem času smo slišali, da je bil Jožef pravičen. Da je bil pravičen starček Simeon. Gre za pravičnost pred Božjo ljubeznijo.

Jezus nadaljuje: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo. V čem je večja pravičnost?

Jezus to razloži z nasprotjem med starozaveznimi zapovedmi in njegovim načinom. Vsako nasprotje začne: Slišali ste, da je bilo rečeno starim … in nato zatrdi: Jaz pa vam pravim … Ta stavek se kar šestkrat ponovi. Ni dovolj, na primer, da ne ubijaš – nekoga lahko raniš ali ubiješ tudi z besedo ali če se jeziš nanj, kajti ubiješ ga v svojem srcu, ga izločiš iz svoje ljubezni. Ni dovolj, če se samo na zunaj držiš postave; varovati se je treba tudi hudobnih misli in želja. Treba je gledati na notranjo čistost, na najgloblje vzgibe srca, ki jih vidi samo Bog.

Ni torej dovolj zunanje izpolnjevanje postave. Potrebna je notranja zvestoba, ki zajame srce.

Prav te dni, v sredo, smo pri maši v evangeliju (Mr 7,14-23) slišali, da od znotraj, iz srca, prihajajo ljudem hudobne misli, nečistovanja, tatvine, uboji, prešuštva in druge hudobije.

Jezus tudi mene izziva in me postavlja pred izbiro. Se bom raje držala starega, utečenega, preizkušenega, ali pa se bom odprla za novost, ki jo prinaša Sveti Duh?

Jezus je zapovedi napolnil z Božjo ljubeznijo. In to dela še danes. Po veri vanj se lahko odprem delovanju Svetega Duha. Spoznavam, da mi Jezus želi dobro in samo dobro, da je vsaka njegova zapoved (tudi naša redovna pravila) povabilo ljubezni: da na njegovo ljubezen odgovorim z ljubeznijo. Sv. Avguštin pravi: Ljubi in delaj, kar hočeš.

s. Mira Rožanc
 Pixabay

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Na Božjo besedo je vse ustvarjeno: 1 Mz 1,1-19 (pripravila s. Polonca Majcenovič)
Naslednji prispevek
Verujem, pomagaj moji neveri: Mr 9,14-29 (pripravila s. Ema Alič)