Bog sliši prav vsako molitev

Današnja Božja beseda 7. velikonočne nedelje govori o molitvi. Molitev je namreč povzdigovanje duha k Bogu. Ko je Jezus molil, se je obrnil proti nebu, k Bogu, in se z njim pogovarjal. V evangeliju poslušamo njegovo velikoduhovniško molitev, preden bo izpolnil še zadnje dejanje v svojem zemeljskem življenju, mučeniško smrt. Že je videl tudi svoje vstajenje in poveličanje skupaj z Očetom. Pred tem je v molitvi izročil svoje učence Očetu v varstvo. Prosil je zanje, da ostanejo zvesti, v edinosti, da ohranijo pravo vero, kakor jih je po Očetovem naročilu učil. Molil je tudi za vse nas, da bi bili poveličani skupaj z Očetom in Sinom. V tej molitvi se je Jezusov duh dvignil v območje nadzemeljskega sveta: »Nisem več na svetu, zdaj odhajam k tebi, Oče.« Njegova molitev nam je svetal zgled, kako in za koga moliti!

Berilo iz Apostolskih del nam predstavi molitveno skupino. Po Jezusovem naročilu so se v pričakovanju Svetega Duha k molitvi zbrali apostoli in še drugi Jezusovi učenci in učenke. Med njimi je molila tudi Jezusova mati Marija. Tu se je izoblikovalo prvo cerkveno občestvo. Je tudi vzorec devetdnevnicam, ki jih opravljamo pred nekaterimi prazniki ali kot prošnje v raznih zadevah. Ne prezrimo, da ima skupna molitev zagotovilo, da je med molivci tudi Jezus, ki je o molitvi rekel: »Če sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, sem jaz sredi med njimi.«

Za dobro molitev je potrebno, da najprej očistimo svoje srce, da se počutimo v Božji pričujočnosti. Potem se v mislih ali z besedami preprosto pogovarjamo z Bogom, Marijo, angeli, svetniki, našimi rajnimi. Molimo tudi z molitvenimi obrazci, zdihljaji; med češčenjem Najsvetejšega smo največkrat brez besed, le v veri zremo evharistično skrivnost in pozorno prisluškujemo navdihom Duha. Potrebe tega sveta narekujejo: molite, molite! Bog sliši prav vsako molitev, nikdar ne molimo zaman.

s. Mihaela Berčon
s. Aleša Stritar, romanje v Assisi

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Pričevanje: Jn 15,26-16,4 (pripravila s. Ema Alič)
Naslednji prispevek
Mati Cerkve: Lk 2,16-21 (pripravila s. Ema Alič)