»Neuporabna« lepota

Ob današnjem kulturnem prazniku želim z vami deliti naslednje razmišljanje:

Včasih se znajdem v družbi koga, ki pravi: Saj je vseeno, če je tiha maša. Saj je ravno tako veljavna, tudi če ne zvonimo in ni nobene sveče. Saj je vseeno, če v kapeli ni rož, me vsaj ne moti, ko se želim osrediniti le na Boga. Zakaj bi zapravljal čas s slikanjem, če mi ne prinese kruha?

In res, zakaj bi se sploh ukvarjali z glasbo, umetnostjo, rožami, z lepoto, ki ne nasiti? In potem lahko nadaljujemo: kaj mi bo molitev, če ne čutim ničesar, če mi Bog ne odgovarja, če ne vidim učinka? KAJ JE VENDAR SMISEL VSEH NESMISELNIH (gledano s perspektive porabniške družbe) DEJAVNOSTI?

Resnično, zame, ki sem delno otrok sodobne družbe, obstaja samo ena mogoča razlaga: Kristus. Le On je Tisti, ki s svojim odrešenjem daje meni, pokvarjenemu človeku, ki vidi le še to, kako bo nekaj uporabil za svojo korist, novo svežino in potrebo po »nesmislu« lepote. Tolika množica ptic se ne sprašuje, zakaj tako čudovito žvrgolijo; cvetoči in dehteči vrtovi ne gledajo začudeno, kaj jim bodo vendar vse te barve … In ko človek zares moli … ko dopusti, da ga »neuporabno« početje zajame, postaja to, za kar je bil od stvarjenja sveta namenjen – ena sama Božja slava!

Takrat začne pesem hraniti mojo dušo in roža jo odžeja. Takrat se ob pogledu na sliko zbistri tudi moj pogled na svet in v siju goreče sveče doživim skrivnost Božjega življenja. Takrat začutim potrebo, da bi tudi drugi spoznali to Luč.Zato začnem žareti in prepevati, kakor mi je bilo dano, saj sem za to ustvarjena. Ne prepevam več zase, ampak v Božjo slavo … »da bi vsakdo živel Bogu, našel Luč za pot Domov.«

Naj bo deljena pesem spodbuda, dar in zahvala vsem poetom, ki pojete Bogu v slavo, da bi se On dotaknil vseh ljudi.

s. Klara Jarc

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Primi me za roko, Gospod
Naslednji prispevek
Zdravilo za gobavost duše