Novomašni plašči v letu 2020

Na praznik apostolov Petra in Pavla, je mašniško posvečenje prejelo sedem novomašnikov. V mariborski vezilnici so sestre Gizela, Mirjana in Brigita s pomočjo ge. Vere risale, vezle in sešile štiri novomašne plašče.

Matej Rus: “Motiv na novomašnem plašču je izbran glede na način življenja, iz katerega naj bi duhovnik živel v vsakdanjem življenju. Tako je na sprednji strani upodobitev hostije in keliha z vinom, kot simboloma evharistične daritve. Na zadnji strani pa je v ospredju Marijin monogram z lilijo, ki predstavlja Marijin “da” Gospodu in duhovnikovo izročanje Njej v varstvo.”

Rok Žlender

Razlog, da sem izbral motiv Brezmadežne s čudodelno svetinjo: Rad bi širil marijansko pobožnost preko čudodelne svetinje, ki je upodobljena na mojem plašču. Gre za svetinjo, katero je Marija naročila kovati mladi usmiljenki sv. Katarini Laboure, ko se ji je leta 1830 prikazala v Parizu. Ob simbolih, ki so upodobljeni na plašču, je ključen vzklik “O Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo!” Pomembno se je zatekati, bežati k Mariji pod njen materinski plašč, kjer smo vedno sprejeti in na varnem.

Martin Leban

Anže Cunk

Plašč, ki so mi ga izvezle Vaše sestre, so ne samo izvezle, temveč so ga tudi izmolile, kar se vedno da čutiti, ko ga oblečem.
Ker sem ljubitelj slovenskega slikarja Staneta Kregarja, sem si za svoj novomašni plašč izbral ravno njegove motive.Tudi moja župnija Kokrica ima kar nekaj paramentov s Kregarjevimi motivi od plaščev, oltarnega prta, pluviala, veluma in neba. Na mojem plašču lahko na prednji strani vidimo motiv evharističnega Jezusa, dve ribi in njegov monogram, pod njim pa moje novomašno geslo, Marijine besede in vdanost v Božjo voljo. Zadaj pa je vse v stilu Matere Božje- krona, lilija, venec iz dvanajstih zvezd ter napis Ave Maria.

Prispevek sem pripravila s. Polonca

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Nimamo tu stalnega mesta
Naslednji prispevek
Na gradu