Petnajst let Družinskega centra mir

Sodelavke DCM, 2020

Družinski center mir praznuje 15. obletnico delovanja. Ustanovile so ga šolske sestre na pobudo s. Veronike Verbič. 25. maja 2005 je bil registriran, 7. oktobra je bil blagoslov prostorov.

V tem času smo prehodili pot polno zanimivih izzivov, ki so nas utrjevali in nam pomagali rasti pri našem poslanstvu in delu. Ob ustanovitvi Družinskega centra mir je bilo začrtano poslanstvo centra: prinašati mir v medsebojne odnose in različne življenjske situacije naših uporabnikov, do katerih pristopamo odgovorno, strokovno in s sočutjem, kar nas umešča v stoletno duhovno dediščino sv. Frančiška Asiškega, ki je pristopil k bližnjim ne glede na njihovo vero, narodnost in  kulturo.

To poslanstvo nas še vedno spremlja in je postalo trden temelj našega dela, ko pomagamo,  dajemo preventivno in terapevtsko podporo družinam, zakoncem, parom, posameznikom ter otrokom in mladostnikom. Naše sodelovanje poteka z različnimi strokovnimi službami kot so Centri za socialno delo, Varna hiša, materinski dom in krizni center ter zdravstveni dom. Še bolj pomembno pa je, da smo pomagali in pomagamo veliko družinam, zakoncem, posameznikom, otrokom in mladostnikom pri reševanju njihovih težav in preizkušenj.

September je čas, ko v Družinskem centru mir začenjamo s polnim zagonom.  Terapevtska in psihosocialna pomoč sta osnovni dejavnosti, kjer išče pomoč največ družin, zakoncev, parov, posameznikov.  S pomočjo terapevtke, strokovne delavke spoznavajo, raziskujejo, iščejo rešitve iz stiske in načine za medsebojno razumevanje ter osebnostno rast. Poleg terapevtskega dela in psihosocialne pomoči, ki potekata neprekinjeno vse leto,  v jesenskem času začenjamo tudi skupinami. V letu 2020/2021 bodo delovale:

  • skupina za ženske, v kateri se je mogoče ob intenzivni osebnostni rasti učiti medosebnih odnosov, zaupanja in reševanja konfliktov.
  • biblioterapevtska skupina, v kateri bodo udeleženci ob knjigi spoznavali sebe, svoje potrebe, želje, misli, vrednote, čustva in ob tem lahko spreminjali vedenjske vzorce.
  • podporna skupina za ločene, ki je namenjena ženskam in moškim, ki se soočajo z razvezo zakonske zveze ali razhodom zunajzakonske zveze.

Glede na povpraševanje bomo pripravili tudi različna predavanja na temo medosebnih odnosov, komunikacije, samopodobe itn., in izvajali supervizijo za strokovne delavce.

V Družinskem centru smo trenutno mag. s. Polonca Majcenovič, mag. Kornelija Ferčak Folnovič, Sibila Nidorfer, Monika Vuk, ter stažistki Katja Maksić in Sara Burmen.

Ob praznovanju 15. obletnice ustanovitve Družinskega centra mir se bo zvrstilo nekaj zanimivih dogodkov in aktivnosti. Center za krepitev zdravja pripravlja v sodelovanju z nami, predavanje namenjeno širši javnosti z naslovom Stres, depresija in tesnoba, ki bo v četrtek, 8. oktobra 2020, od 18.00 do 19.15. Na predavanju, ki ga organizirajo psihologi zaposleni v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, bodo predstavljene glavne značilnosti stresa, stresnega odziva, skupaj pa bomo ugotavljali ali se je s stresom sploh mogoče učinkovito soočati. Prav tako se bomo pogovarjali o tesnobi, čemu nastane in kakšno vlogo ima v našem življenju ter o depresiji, najpogostejši duševni motnji našega okolja. Center za krepitev zdravja ZD Maribor bo za nas, sodelavke, pripravil delavnico z naslovom Aktivni odmor.

Ob priložnosti 15. obletnice ustanovitve smo v Družinskem centru mir v sodelovanju s fotografinjo Polono Avanzo pripravili koledar za leto 2021. Z njim smo želeli prikazati resničnost življenja v družinah in približati otrokovo doživljanje miru v družini. Sredstva, ki jih bomo zbrali z prodajo koledarja in donacijami bomo pomagali družinam v stiski, ki potrebujejo terapevtsko pomoč.

Osrednje praznovanje bomo obeležili v ponedeljek, 28. septembra 2020 v Lutkovnem gledališču z lutkovno predstavo Bimberli.

Hvaležni za 15 let se z zaupanjem oziramo v prihodnost.

mag. Kornelija Ferčak Folnovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: novice
Oznake: novice
Prejšnji prispevek
Kaj mi pomeni Kongregacija?
Naslednji prispevek
O koncu, ki ni konec