Pokojna s. Filomena Đurić

V torek, 27. aprila 2021, je na Brezjah svojo življenjsko daritev dopolnila naša sestra Filomena Đurić, stara 90 let in 65 let članica naše redovne ustanove.

Rodila se je v vasi Orubica pri Novi Gradiški na Hrvaškem. Pri krstu je dobila ime Dragica in skupaj s sestro odraščala v preprosti verni družini. Kot 23 letno dekle se je odločila, da svoje življenje posveti Bogu. Svojo pot za Dobrim pastirjem je pričela v Zemunu in nadaljevala v noviciatu v Pančevu. Po prvih zaobljubah jo je pot kratko vodila v Slovenijo. Dve leti je v Obrežu pri Središču ob Dravi delala na polju, nato pa se je vrnila v Srbijo. Kar 22 let je bilo njeno poslanstvo na vrtu, najprej 10 let v Zemunu, nato pa še 12 let v Pančevu. Nato je bila enajst let negovalka oskrbovancev Doma za ostarele v Zrenjaninu. Od tu pa je odšla v Niš, kjer je dobrih petnajst let z materinsko ljubeznijo gospodinjila v župnišču in bila zakristantka v župniji Srca Jezusovega. Ko je bila skupnost v Nišu leta 2006 ukinjena, se je skupaj z drugimi sestrami preselila v Zemun, leta 2017 pa je zopet prišla v Slovenijo, v skupnost na Brezjah. Zlasti na njenih zadnjih dveh postajah življenja je bilo njeno poslanstvo predvsem molitev in darovanje trpljenja za potrebe kongregacije, Cerkve in sveta.

Bila je tiha, preprosta in delovna sestra, rada je molila in nikoli ni zamudila skupne molitve. V svoji ponižnosti nikoli ni odklonila pomoči, ko jo je kdo kaj prosil, zato so jo ljudje imeli radi. Vsakega se je iskreno razveselila in se v pogovoru z veliko širino zanimala za dogajanje v skupnosti, provinci, kongregaciji in svetu. Kadar ji zdravstvene težave niso dopustile, da bi delala, se je poleg molitve z veseljem zaposlila z ročnim delom, ki se ga je naučila že v domači družini. Za prejeto pomoč je bila vsakokrat iskreno hvaležna, v zahvalo pa je obljubila molitev.

Tudi v zadnjih urah svojega življenja je ostala v preprosti a globoki povezanosti z Bogom. Okrepljena z milostjo zakramentov in obdana z molitvijo sosester je stopila naproti svojemu Ženinu. Njen zadnji pogled je bil pogled podobe Usmiljenega Jezusa na steni njene sobe.

Pogreb pokojno s. Filomene je bil v sredo, 28. aprila 2021 na Brezjah. Priporočamo jo v molitev.

s. Veronika Verbič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Prvi koraki v samostanu
Naslednji prispevek
Življenje prvih kristjanov