Praznovanje 100-letnice Mariborske province

V soboto, 19. novembra 2022, smo v Mariboru – rojstnem kraju naše kongregacije – Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja praznovale 100. obletnico ustanovitve mariborske province. V 53 letih se je namreč kongregacija šolskih sester tako razširila, da jo je bilo za njeno lažje delovanje potrebno razdeliti na kar štiri province.
Zahvalno sv. mašo je v cerkvi materne hiše daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl ob somaševanju duhovnikov, ki so še posebej povezani s sestrami v Mariboru. S svojim prihodom so nas razveselile tudi vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović in njena namestnica ter provincialne predstojnice iz splitske, lemontske, hercegovske in bosansko-hrvaške province ter nekateri drugi gostje, s katerimi nas veže plodno sodelovanje.
Gospod nadškof je med drugim v pridigi dejal, da »jubilej ni samo čas spominjanja, ampak je tudi čas poslušanja navdihov Svetega Duha, ki vam kaže pot v prihodnost«. In nadaljeval: »O tem nam je spregovorilo današnje prvo berilo iz knjige preroka Izaija, ki je sporočilo hvaležnosti in veselja za posebno izvoljenost in poslanstvo, ki ni sad človeške iznajdljivosti, temveč Božje pobude … Sveti Duh je tisti, ki zagotovi prehod v to novo, odrešeno življenje in me rešuje zgolj človeške logike.« Iz evangelija o gorčičnem zrnu pa je izpostavil, da »v nasprotju z našo človeško logiko, ki si želi uspehov in takojšnjih rezultatov, velikih in odmevnih akcij, Jezus govori o moči Božje besede in o kraljestvu, katerega moč ni odvisna od človeških dejavnosti, ampak nam priča o tem, da lahko človek največ naredi, ko se odpre in omogoči rast božjega kraljestva najprej v sebi«. Ko smo osvojili tako držo, lahko zaupamo, da »je prihodnost v Božjih rokah«.
Praznovanje smo nadaljevale v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška, kjer je bila slavnostna akademija, na ogled pa je bila tudi razstava Sto let Gospodovih milosti bom na veke opeval.
Rdeča nit akademije je bila predstavitev dveh knjig, ki sta pravkar izšli pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovoma Kronika naših pokojnih sosester 1871–1921 in V večni luči, ki predstavi pokojne sestre od leta 1922 do 2022.
Na prvi pogled morda izgleda dolgočasno in stvar preteklosti, a kratki izseki iz življenjepisov nekaterih sester, ki smo jih slišali na akademiji, so se nas močno dotaknili in nagovorili. Da, mnoge med njimi so prave pričevalke za Kristusa! Nekaterim so bila zaupana pomembna mesta in odgovornosti, drugim spet preprosta vsakdanja opravila, a vse, kar je bilo prepojeno z ljubeznijo, je pustilo sled, ki priteguje in nagovarja.
Praznični program so popestrili člani moške komorne skupine KUD Lojzeta Avžnerja iz Zgornje Ložnice, s. Klara Jarc z avtorskima skladbama na klavirju, s. Zala Vrabec pa je zaigrala na prečno flavto.
Obe omenjeni knjigi je z vso prisrčnostjo predstavila s. Mira Rožanc, ki je poleg drugih sodelujočih verjetno največ prispevala k njunemu nastanku. Posebna zahvala pa je šla tudi odgovorni urednici Celjske Mohorjeve družbe dr. Cvetki Rezar Mlakar.
Sestrinsko druženje smo zaokrožile pri skupni mizi. Kako dobro in prijetno je, kjer sestre živijo skupaj!

s. Metka Vrabič

Radio Vatikan:
Prisluhni maši ob 100. obletnici Mariborske province šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja
Prisluhni pridigi med mašo ob 100. obletnici Mariborske province šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja
Prisluhni slavnostni akademiji Šolskih sester ob 100. obletnici Mariborske province 

s. Aleša Stritar, Jože Potrpin

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Dobrodelna akcija od Martina do Miklavža
Naslednji prispevek
Iskali smo Boga, da bi nas našel