Praznovanje ob sklepu 150-letnice kongregacije

V soboto, 7. septembra 2019, smo Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja slovesno sklenile celoletno praznovanje 150-letnice kongregacije s slovesno sveto mašo v mariborski stolnici. Ob mariborskem nadškofu Alojziju Cviklu in ljubljanskem nadškofu Stanislavu Zoretu, nadškofih in škofih Pieru Cocca, Marjanu Turnšku, Francu Krambergerju, Petru Štumpfu, Andreju Glavanu in Francu Šuštarju ter 25 duhovnikih je slovesno sveto mašo vodil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja kardinal Joao Braz de Aviz. Zbralo se je okrog 240 sester iz vseh delov sveta ter številni laiki, ki so želeli z nami praznovati to lepo obletnico. Praznovanje se je začelo že v petek, 6. septembra 2019, s simpozijem v Zagrebu pri jezuitih na Jordanovcu, ki so nam z veseljem odstopili svoje prostore, kjer smo v sedmih predavanjih in treh koreferatih spoznali nekatere vidike zgodovine naše kongregacije, frančiškanske duhovnosti, sedanje stanje ter izzive za današnji čas. Predstavljeno je bilo tudi delo sester v Severni in Južni Ameriki ter misijonsko poslanstvo sester v Kongu.

Vse zbrane je na začetku svete maše v mariborski stolnici pozdravila vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović, ki je osvetlila 150-letno pot vzponov in padcev, ki jih je doživljala kongregacija, in se Bogu v duhu gesla jubilejnega leta Hvalite Gospoda, zahvaljujte se mu in mu služite v ponižnosti, zahvalila za vse prejete milosti, ki s(m)o jih bile sestre deležne v teh letih, in prosila za naprej, da bi mogle v ponižnosti služiti Bogu in ljudem v prisluškovanju navdihom Svetega Duha. Zahvalila se je za dar popolnega odpustka, ki smo ga bile deležne sestre in drugi ljudje v tem letu in nam ga je naklonila mati Cerkev. Zahvalila se je tudi prefektu kongregacije, da se je odzval povabilu in z nami praznoval to lepo obletnico.

Kardinal de Aviz je v nagovoru zbrane spomnil, da manjka še nekaj dni do konca jubilejnega leta, ki ga bomo napolnili z molitvijo, saj praznovanja trajajo dlje. Za tem pa je spomnil na lik ustanoviteljice kongregacije matere Margarete Puhar, ki jo je označil za ponižno ženo, ki se je postavila pred Boga kot Jezus in Marija. Bila je žena močne vere, kar je značilno za vse ustanovitelje. S. Margareta je prejela luč od zgoraj, kar pa ne pomeni, da v življenju ni bilo senc. Poleg ponižnosti in vere je pri m. Margareti poudaril še eno razsežnost: sočutno srce. Mati Margareta je znala sotrpeti z drugimi, zato se je posvetila ubogim otrokom, ki jih je srečala v Mariboru. Obrnil se je na zbrane sestre in dejal, da če izpolnjujemo njeno karizmo, smo vse sestre matere Margarete. In ker nas je okrog tisoč, je toliko tudi mater Margaret. In v 150 letih jih je bilo še več. Kardinal je ugotavljal, da je do sedaj veliko otrok in mladih od sester prejelo ljubezen, izobraževanje ter človeško in duhovno rast. “Zato je prav, da ob tem jubileju, ki se sedaj končuje, najprej izrečemo zahvalo Bogu, zahvalo, da je karizma, ki prihaja od Boga, obrodila sadove,” je rekel kardinal. Spodbudil nas je, da je to priložnost, da prosimo, da bi mogle nadaljevati življenje v zvestobi karizmi, ki jo je prejela mati Margareta.

Poudaril je tudi, da so preizkušnje del življenja, in da tistega, ki ga Bog ljubi, preizkuša. V kongregaciji je bilo veliko preizkušenj – to je dokaz, da nas Bog ljubi. S preizkušnjami želi poglobiti našo zvestobo do Gospoda po Marijinem zgledu. Ob koncu je vse zbrane spodbujal, naj nadaljujemo delo z notranjim veseljem in medsebojno povezanostjo.

Ob koncu svete maše je nadškof Zore, predsednik Slovenske škofovske konference, podelil najvišje priznanje, ki ga podeljuje SŠK, odličje svetega Cirila in Metoda, za delo, ki so ga sestre opravile na slovenskih tleh. Odličje sta sprejeli vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović in provincialna predstojnica mariborske province s. Terezija Tomazin. Skupaj smo molili tudi za popolni odpustek.

Praznovanje se je nadaljevalo v Zavodu Antona Martina Slomška skupaj s sestrami in vsemi povabljenimi gosti ob prigrizku, besedi in pesmi sester iz raznih provinc. Bogu hvala za vse te darove, še posebej za dar matere Margarete in sestrinstva.

s. Mirjam Černigoj

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Spet v raju pod Blegošem
Naslednji prispevek
Srečanje Pastoralne skupine