Srečanje Pastoralne skupine

V sredo, 25. septembra 2019, smo se sestre Pastoralne skupine zbrale na svojem prvem srečanju v novem pastoralnem letu. Ker je prejšnji dan godoval naš prvi blaženi škof Anton Martin Slomšek, smo se zbrale na Ponikvi. Tam sta nas prijazno sprejela domači župnik in njegova gospodinja, ki nam je skuhala čaj in kavo in postregla s piškoti.

Srečanje smo začele z molitvijo k Svetemu Duhu, potem pa pogledale na poletne mesece. Pripovedovale smo si vtise z oratorijev v različnih župnijah po Sloveniji, misijona v Odrancih, gospodinjskih tečajev, obiska Severne Amerike ipd.

Sledila je sveta maša v župnijski cerkvi sv. Martina, ki jo je daroval gospod župnik Alojz Kačičnik. V pridigi nam je predstavil blaženega Slomška kot zelo realnega in delavnega človeka, ki je znal čakati, ob pravi priložnosti pa se tudi odzvati. Župnik je maševal s Slomškovim novomašnim kelihom in smo se obhajale iz njega.

Po kosilu iz popotne torbe smo se odpravile na romanje do Slomškove domačije na Slomu. Vmes smo se ustavile ob cerkvi sv. Ožbalta, kjer smo zmolile dnevno molitveno uro in si ogledale njeno notranjost. To cerkev je dal postaviti Slomškov praded v zahvalo za dva duhovna poklica v družini.

Na Slomu nas je sprejela gospa, ki v hiši, ki je sedaj muzej, redno dežura ob sobotah in nedeljah. Najprej nam je pokazala zanimiv film o Slomškovem življenju, potem pa smo se sprehodile po hiši in si ogledale razstavljene predmete. Ob drugem obisku papeža Janeza Pavla II. so eno od sob preuredili, stene restavrirali v prvotno stanje in postavili vanjo Slomškovo sliko ter na panojih prikazali Slomškovo prizadevanje za prestavitev sedeža lavantinske škofije v Maribor. Povedala nam je tudi, da so na dan Slomškove beatifikacije pregrnili hišo z ogromno papeško zastavo, da jo je papež lahko iz letala videl, ko se je peljal mimo. Zanimalo ga je namreč, kje se je Slomšek rodil.

Potem smo se usedle v eni izmed sob in se tam spomnile šestih let hoje te skupine in vseh naših srečanj v tem času. Za tem pa smo pogledale v prihodnost in razmišljale, kaj si želimo za naprej za to skupino.

Srečanje smo sklenile z molitvijo in zahvalo za vse, kar smo lepega prejele v tem dnevu, in se odpravile spet vsaka v svojo skupnost.

s. Mirjam Černigoj

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Praznovanje ob sklepu 150-letnice kongregacije
Naslednji prispevek
Večne zaobljube s. Martine Štemberger