Razsipnost Božje Besede

Z našo zemeljsko govorico ne moremo razložiti nadnaravnih reči. Že besedi »Božje kraljestvo« vsak po svoje razume in si ga predstavlja po vzorcu tega sveta. Torej kot družbo, kjer vlada kralj, Bog?  Sv. Pavel pa nam pojasni: »Božje kraljestvo ni jed in pijača, ampak pravičnost in mir in veselje v Svetem Duhu.« (Rimlj 14,17).

Zato je Jezus Božje sporočilo večkrat nazorno orisal v prilikah. Uporabljal je prizore iz okolja a kljub temu so ga težko razumeli. Poslušali so, a niso slišali; gledali, pa ne videli. Ljudje, ki so dobronamerni in odprti Bogu, prejmejo obilno razsvetljenje, da doumejo globino Jezusovih besed. Zakrknjeni pa sicer slišijo, a obstanejo pri zunanji podobi prilike. Kdor ima preveč posvetnega duha, pač nima posluha za duhovno.

Ena izmed Jezusovih prilik je prilika o sejalcu in semenu. Vzeta je iz vsakdanjega življenja in pojasnjuje določeno versko resnico. Seme v tej priliki pomeni Božjo besedo, milost. S to priliko nam Jezus med drugim pokaže, kako je Sejalec – Bog – razsipen, ne varčuje s semenom, siplje ga tudi izven njive kjer propade. Tak je tudi do nas. Na razpolago imamo mnogo priložnosti in sredstev za svojo duhovno rast. Nagovarja nas, da bi bili za Božjo besedo in njegovo milost odprti in sprejemljivi, in da bi obrodili mnoge sadove svetosti.

s. Mihaela Berčon
Splet (naslikal Ivan Grohar)

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Jezus utrdi Tomaževo vero: Jn 20,24-29 (pripravila s. Polonca Majcenovič)
Naslednji prispevek
Poklican, da ga priznavam: Mt 10,34-11,1 (pripravila s. Ema Alič)