Romanje šolskih sester tržaške, koroške in mariborske province

V nas odmeva veselje in hvaležnost Bogu, da smo mogle v soboto, 23. aprila 2022, uresničiti tradicionalno romanje sester treh slovenskih provinc. Bilo je načrtovano že za leto 2020, a zaradi epidemije Covida-19 ga nismo mogle izvesti niti leta 2021.

Romanje smo posvetile prošnji, da bi Gospod blagoslavljal in vodil proces pridruževanja tržaške in avstrijsko-koroške province mariborski provinci. K temu je vsaka dodala še svoj namen ter prošnjo za mir v svetu in v Ukrajini.

Za poživitev naše karizme smo tokrat želele obiskati kraje na Dolenjskem, kjer so delovale naše sestre. Na hribčku blizu Trebnjega je graščina Mala Loka s posestvom, kjer so naše sestre od leta 1930 do 1945 vodile Banovinsko kmetijsko-gospodinjsko šolo. Šola je imela namen izobraziti kmečka dekleta za dobre gospodinje, kar je sestram tudi uspevalo. Gospa Leilana Šparovec Škulj, hčerka in sodedinja zadnjega lastnika gradu, nam je razkazala prostore, ki so jih uporabljali za šolo in internat. Nazadnje smo se ustavile v kapeli, ki je sedaj spremenjena v galerijo umetniških slik. Bogu v čast in zahvalo smo veselo zapele velikonočno pesem in se zahvalile gospe Leilani za vodenje in razlago.

Osrednja postaja našega romanja pa je bilo svetišče Marije Vnebovzete na Zaplazu. V tem glavnem romarskem središču novomeške škofije je tudi kapela z relikvijami bl. Lojzeta Grozdeta, ki jo krasi čudovit mozaik p. Marka I. Rupnika. Sv. mašo ob 11. uri je daroval čateški župnik g. Marko Japelj. V homiliji nam je opisal zgodovino svetišča, ob tem pa nas spodbujal, naj kljub raznim težavam in oviram ali kadar ne vidimo sadov svojega truda, vztrajamo v zvestobi Bogu in sledimo njegovim navdihom v duhovnem življenju in v službi bližnjim.

Potem ko smo se okrepčale v gostišču Ravnikar, smo se odpravile v Trebnje. Tam nas je v župnijski cerkvi, posvečeni Mariji Vnebovzeti, sprejel in prijazno nagovoril duhovni pomočnik g. Slavko Kimovec. Sestre smo zapele litanije Matere Božje in prejele blagoslov.

Zadnje dejanje romanja pa je bilo odprtje potujoče razstave »Sto let Gospodovih milosti bom na veke opeval« v dvorani župnijskega Kulturnega doma v Trebnjem. Letos namreč Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja praznujemo 100. obletnico ustanovitve mariborske province in petdesetletnico izhajanja glasila Glasovi. Ob tej priložnosti smo v sodelovanju z Nadškofijskim arhivom Maribor pripravile potujočo razstavo. Razstava skozi oči arhivskih virov, fotografij in glasila Glasovi predstavlja razvoj in utrip življenja mariborske province šolskih sester od ustanovitve leta 1922 pa do danes.

V dvorani, kjer je bilo že postavljenih petnajst panojev razstave, smo sestre izvedle kratek program. Zbor sester je zapel tri pesmi, pozdravil nas je duhovnik g. Slavko Kimovec, nato je navzoče nagovorila provincialna predstojnica s. Veronika Verbič. S. Mira Rožanc je prebrala predstavitev razstave, ki jo je napisala avtorica razstave mag. Lilijana Urlep. Program je povezovala s. Mirjam Černigoj. Po zapeti pesmi je s. Veronika odprla razstavo.

Poleg sester se je zbralo nekaj domačinov. Ob sklepu nas je presenetil pozdrav in zahvala voditeljice Župnijske karitas, ki se je v imenu župljanov zahvalila šolskim sestram za vse, kar so storile v preteklosti in še delajo danes za dobro otrok in odraslih v trebanjski župniji.

Sledil je ogled razstave, veselo druženje in pogovor med domačini in sestrami, zlasti tistimi, ki so v preteklosti delovale v Trebnjem. Sestre romarice so se, okrepčane s sokom in pecivom, hvaležne Bogu za vse, kar so lepega doživele, odpravile na pot in se srečno vrnile v svoje skupnosti.

s. Angela Zanjkovič

Razstava v Kulturnem domu Trebnje je odprta od 23. aprila do 15. maja 2022.

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Razstava na Zlatem polju
Naslednji prispevek
s. Polonca Majcenovič