Srečanje hišnih predstojnic

V soboto, 23. marca 2024, je bilo v Domu matere Margarete v Repnjah srečanje hišnih predstojnic mariborske province. Udeležile so se ga predstojnice vseh naših skupnosti v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Na povabilo provincialnega vodstva, ki je srečanje pripravilo, so skupaj s predstojnicami – kjer je bilo to mogoče – prišle tudi njihove namestnice.

V dopoldanskem delu je gostja s. Mojca Šimenc FMA osvetlila značilnosti mladih danes in nam pomagala odkrivati, kako naj gradimo odnose z njimi. V sodobni zahodni družbi mladi težje izoblikujejo odnos do sebe, do drugega in do temeljnih življenjskih vprašanj. Potrebujejo pomoč in spremljanje, da sredi bivanjske negotovosti razvijejo svojo identiteto in način, kako se soočiti s preizkušnjami, trpljenjem, smrtjo. Bog kliče tudi v teh razmerah in na nas je, da mladim pomagamo odkrivati Božji načrt zanje. Duhovni poklic je poseben dar, ki poklicanega vabi, da izide iz sebe; vodi ga v občestvo z Bogom in brati, sestrami, da ta dar ljubezni zastonjsko deli v poslanstvu. Naloga predstojnice je, da vsako osebo dobrohotno sprejme v tem, kar je, in ji da možnost, da v sprejetosti lahko svobodno razločuje. Potem pa osebi postopno pomaga prodirati vse globlje v spoznavanju sebe, drugega, Kristusa in njegovega klica.

Sledil je prispevek provincialne ekonomke s. Metke Vrabič o ekonomskih zadevah v provinci in pogovor o odprtih vprašanjih.

Popoldne smo se ustavile ob seminarju, ki ga je za redovne predstojnike in predstojnice pripravila Konferenca redovnih ustanov Slovenije – KORUS 10. in 11. januarja letos in se ga je udeležila večina naših predstojnic. Povzetek seminarja o raznovrstnih možnih zlorabah v redovnih ustanovah je predstavila provincialna predstojnica s. Tina Dajčer. Treba se je zavedati resnosti teh pojavov, jih znati prepoznavati, prisluhniti osebam in se učiti, kako se s tem soočiti v skupnosti in v poslanstvu. Predvsem je potrebno v skupnostih gojiti prostorje medsebojnega zaupanja.

Po sproščenem pogovoru o drugih aktualnih temah v provinci, zlasti o stanju bolnih sester, se je s. Tina sestram predstojnicam še enkrat zahvalila za njihov trud v dobro skupnosti. Toplo je priporočila, naj bodo še naprej razpoložljive, ko je zaradi pešanja moči potrebno sestre premestiti in tudi kakšno redovno hišo zapreti.

Skupna molitev je bila uglašena na liturgično obhajanje slovesnega praznika Gospodovega oznanjenja, ki smo ga v Cerkvi na Slovenskem zaradi bližnjega velikega tedna praznovali ta dan, v soboto pred cvetno nedeljo. V prijetnem sestrinskem razpoloženju smo si prisrčno voščile za bližnje velikonočne praznike in najboljše želje prenesle sestram v domači skupnosti.

s. Vida Tomažič
s. Martina Štemberger

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Vikend zborov
Naslednji prispevek
Poletni program za otroke