Gospodove milosti bom na veke opeval

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, Mariborska provinca brezmadežnega spočetja, smo v nedeljo, 12. septembra 2021, v Mariboru obhajale dve slovesnosti. Ob 120. obletnici smrti naše ustanoviteljice matere Margarete Puhar (1818–1901) smo v cerkvi materne hiše (Strossmayerjeva 17) v njen spomin postavile spominsko ploščo, ob 100-letnici province in 50-letnici izhajanja glasila Glasovi pa smo v avli Slomškove dvorane v sodelovanju z Nadškofijskim arhivom Maribor postavile potujočo razstavo z naslovom »Sto let Gospodovih milosti bom na veke opeval«.

V navzočnosti naše vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović, provincialnih predstojnic dveh sosednjih provinc in veliko sester je gospod Bernard Geršak, ekonom mariborske nadškofije, blagoslovil spominsko ploščo. Ob tem nas je nagovorila tudi vrhovna predstojnica s. Klara Šimunovič, v uvodnem pozdravu pa tudi provincialna predstojnica s. Veronika Verbič. Zbor sester pod vodstvom s. Klare Jarc je zapel pesem Mati Margareta.

Po tej slovesnosti smo se sestre pridružile župnijskemu občestvu stolne župnije v Mariboru pri sveti maši, ki je zaradi epidemije bila na dvorišču stolnega župnišča. To je bila zahvala za prejete milosti v zgodovini province pa tudi prošnja za blagoslov novega katehetskega leta, letos posvečenega mladim. Sveto mašo je ob somaševanju župnika Marka Veršiča in škofijskega ekonoma Bernarda Geršaka daroval generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. V nagovoru po evangeliju je vse dogajanje te nedelje skrbno prepletal z Božjo besedo dneva.

Po sveti maši je sledilo odprtje razstave »Sto let Gospodovih milosti bom na veke opeval«, ki jo je ob stoletnici province in petdesetletnici izhajanja glasila Glasovi z našim sodelovanjem v avli Slomškove dvorane postavil Nadškofijski arhiv Maribor. Avtorica razstave je mag. Lilijana Urlep, zgodovinarka in arhivistka arhiva.

Razstava skozi oči arhivskih virov, fotografij in glasila Glasovi predstavlja razvoj in utrip mariborske province v navedenem obdobju. Za popestritev pa razstava vključuje tudi nekaj interaktivnih vsebin, različne številke Glasov in vezenine iz mariborske vezilnice.

Udeležence odprtja razstave so nagovorili provincialna predstojnica mariborske province s. Veronika Verbič, vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović, ravnatelj Nadškofijskega arhiva Bernard Geršak, generalni vikar Janez Lesnika in stolni župnik Marko Veršič. Razstavo je strokovno predstavila mag. Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor. Mlada družina pa je s svojimi glasbenimi točkami popestrila odprtje razstave.

Govorniki so poudarili narodno zgodovinski pomen našega delovanja predvsem na področju vzgojno-izobraževalne dejavnosti, naše pastoralno delovanje, povezanost s krajevno Cerkvijo ter sodelovanje oz. pomoč civilni družbi. Prav tako je bila večkrat omenjena povezava z blaženim škofom Antonom Martinom Slomškom, ki je bil pobudnik za našo naselitev v Mariboru.

Šolske sestre smo se namreč na Slomškovo željo, da bi v Maribor povabil redovnice, ki bi vodile vzgojni zavod, v Mariboru naselile že leta 1864. Pet let kasneje je mala skupnost na čelu z materjo Margareto Puhar postala samostojna kongregacija. Leta 1922 se je dotlej enotna kongregacija razdelila na province, med katerimi je bila tudi Mariborska provinca brezmadežnega spočetja s središčem v materni hiši v Mariboru.

Danes se v Sloveniji posvečamo različnim oblikam apostolata. Pri tem se povezujemo z drugimi redovnimi skupnostmi, celotno Cerkvijo na Slovenskem in civilno družbo. Danes v Sloveniji deluje sedem skupnosti (Ljubljana – Strmi pot, Trebnje, Ajdovščina – Šturje, Brezje, Repnje, Maribor – materna hiša in Maribor – Poljančeva), v katerih živi okoli sedemdeset sester. Z zaupanjem v Božjo previdnost in optimizmom gledamo v prihodnost in se veselimo novih izzivov.

Bogu hvala, vse to je zajeto v to razstavo, ki bo v Mariboru na ogled do 29. oktobra 2021, nato pa bo potovala po Sloveniji in morda še kam. Hvaležne smo tudi, da smo to prvo postavitev razstave smele odpreti ravno dan pred obhajanjem dneva ustanovitve naše redovne ustanove.

fotografije: s. Aleša Stritar

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Pri vodnjaku
Naslednji prispevek
Greš v Stično?