Stoletnica življenja in delovanja šolskih sester v Sinju

Sestre splitske province so 2. in 3. oktobra v Sinju, mestecu nedaleč od Splita, znanem po viteških igrah Sinjska alka, proslavile stoto obletnico prihoda šolskih sester v ta kraj. Sto let je sicer minilo že lani, a zaradi covida so praznovanje te obletnice lahko uresničile šele te dni.

Sestre so v Sinj prišle na povabilo frančiškanov, ki so poznali sestre in njihovo dobro delo v Splitu. V tem kraju že sto let že neprekinjeno delujejo na vzgojno-izobraževalnem področju od frančiškanskega semenišča in gimnazije, preko frančiškanskega posestva na Čitluku ter v frančiškanskem samostanu in svetišču čudodelne Gospe Sinjske. Od leta 1966 iz lastnega samostana opravljajo različne vrste apostolata.

Slovesnosti ob stoti obletnici prihoda sester v Sinj sva se iz mariborske province udeležili s s. Veroniko Verbič. V soboto, 2. oktobra, je bila v dvorani frančiškanskega samostana pri svetišču Gospe Sinjske predstavitev monografije Stoljeće života pod okriljem Znamenja velikoga. Školske sestre franjevke u Sinju. Delo je napisala s. Marija Petra Vučemilo, ki je poleg dveh recenzentov knjigo tudi predstavila. Večer je obogatilo petje zbora Lovretske sestre.

V nedeljo, 3. oktobra, dopoldne je bila zahvalna sv. maša v svetišču Gospe Sinjske. Somaševanje je vodil frančiškanski provincial p. Marko Mrše. Zbralo se je veliko sester, nekaj jih je prišlo tudi iz obeh sosednih hrvaških provinc. Pridružili so se prijatelji, dobrotniki in znanci sester ter verniki sinjske župnije.

Po skupni agape smo se sestre odpeljale še do Čitluka, kraja, kjer so sestre iz Maribora kmalu po prihodu leta 1927 poleg vodenja frančiškanskega gospodarstva odprle osnovno šolo ter tako naučile mlade pisati in brati. Posebno se je za ta kraj in otroke zavzela odlična učiteljica in vzgojiteljica s. Fabijana Neuwirth in njeno ime je še dolgo ostalo v spominu tamkajšnjih prebivalcev.

Frančiškansko posestvo v Čitluku je bilo nacionalizirano in danes so poslopja precej zapuščena in propadajo. Ustavile smo se v nekdanji kapeli, ki je v zelo žalostnem stanju.

Zamislile smo se v čas pred sto leti in občudovale pogum sester, ki so odhajale iz materne hiše v neznane kraje in tam z velikimi napori začenjale svoje poslanstvo med preprostimi ljudmi, živele z njimi in zanje. Moč za svoje poslanstvo so črpale v neomajnem zaupanju v Boga in v čudodelno Gospo Sinjsko, Znamenje veliko.

s. Mira Rožanc

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
s. Terezija Tomazin
Naslednji prispevek
Nepopolno