Medprovincijski seminar za juniorke

Od četrtka, 4. novembra, do nedelje, 7. novembra, je v Visokem v Bosni in Hercegovini potekal seminar za sestre z začasnimi zaobljubami. Zbralo se nas je 22 juniork bosansko-hrvaške, splitske, mostarske in mariborske province.

Seminar je potekal v bivšem frančiškanskem semenišču v neposredni bližini skupnosti sester bosansko-hrvaške province, ki tesno sodelujejo s tamkajšnjo frančiškansko skupnostjo pri skrbi in vzgoji dijakov tamkajšnje klasične gimnazije.

Ko smo se zbrale, smo začele z molitvijo večernic. Po večerji nas je pozdravila provincialna predstojnica bosansko-hrvaške province, s. Željka Dramac. Pojasnila nam je, da ima Visoko poseben pomen v zgodovini njihove province in seveda tudi celotne kongregacije, saj je bil to prvi kraj v Bosni, kamor so na prošnjo tamkajšnjih frančiškanov prišle sestre iz Maribora – torej se je prav tu osnovala njihova provinca.

Po uvodnem pozdravu smo si ogledale kratek film, v katerem je bila predstavljena zgodovina začetka bosansko-hrvaške province – slišale smo lahko vzpodbude sestram takratne predstojnice s. Terezije Hanželič in se seznanile z mnogimi imeni sester, ki so živele in delale v Visokem. Med njimi je bilo tudi nemalo Slovenk, ki so potem do smrti ostale članice te province.

Kot zanimivost, na zidu bivšega semenišča je naslikana slovenska sestra Kristofora, ki je tam služila kot vrtnarica. Nekateri člani tamkajšnje frančiškanske skupnosti se je še spominjajo iz svojih semeniških let, posebno njene delavnosti in ljubezni do vrta.

Seminar z naslovom Pot svetosti po opominih sv. Frančiška je vodil teolog p. Marinko Pejić iz province Bosne Srebrene. Ob nekaterih Frančiškovih opominih, pismu ministru in spisu o resničnem in popolnem veselju nam je na stvaren način približal bratsko življenje v skupnosti, nas opozoril na nekatere nevarnosti in stranpoti ter podelil tudi svoje izkušnje. Z dobrim poznavanjem Frančiškovega življenja in takratnega zgodovinskega okvira je na verodostojen in jasen način nakazal, kaj pomeni zapustiti svet oz. bolje mentaliteto sveta, poudaril je pomen Frančiškovega srečanja z gobavci in izvajal aktualne aplikacije na temeljne boje in težnje v človeku ter na življenje v skupnosti.

Dal nam je pomenljive iztočnice za razmislek in poglobitev redovnega življenja, tudi z mislijo, kako pomembno je, da človek pozna samega sebe in je v vseh pogledih iskren pred seboj in pred Bogom.

V soboto smo se odpravile na izlet v kakih 20 kilometrov oddaljeno Kraljevo Sjutesko, kjer smo obiskale grob prve provincialke bosansko-hrvaške province, s. Verene Dijaković, ter tamkajšnji frančiškanski samostan s knjižnico.

V nedeljo smo po sv. maši sklenile seminar z zaključnim predavanjem in se po kosilu odpravile proti svojim skupnostim širom Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije.

s. Zala Vrabec

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Odprtje razstave v Galeriji Družina
Naslednji prispevek
Vzgoja za življenje