Zaklad, biseri, mreža, pismouk

Evangeljski odlomek premišljujemo ob avdio posnetku. Potrebujemo le miren kotiček doma ali kjerkoli že lahko prisluhnemo. Ko se umirimo in pripravimo, lahko začnemo. Desetminutno molitev lahko podaljšamo, če želimo.

Danes je 17. nedelja med letom.

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Pridi, Sveti Duh, in moli v meni.

Prisluhnimo evangeljskemu odlomku te nedelje.

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 13,44-52)

»Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo.

Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. Ko najde en sam dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.

Nadalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki jo vržejo v morje in zajame ribe vseh vrst. Ko se napolni, jo potegnejo na obrežje, sedejo in odberejo dobre v posodo, slabe pa poméčejo proč. Tako bo ob koncu sveta: prišli bodo angeli in ločili hudobne od pravičnih. Pahnili jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi. Ste doumeli vse to?«

Rekli so mu: »Smo.«
Tedaj jim je dejal: »Zato je vsak pismouk, ki je postal učenec nebeškega kraljestva, podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.«

Zaklad, biseri, mreža, pismouk. Vse to Jezusovi učenci zelo dobro poznajo saj gre za njihovo vsakdanje življenje. Njihov učitelj jih poskuša z znanimi podobami popeljati globlje, da bi doumeli nebeško kraljestvo. Zaklad in biser iščemo. Ko to dvoje, ali tisto, kar v življenju iščemo, najdemo, je naše srce veselo. Veselo je do te mere, da prodamo, kar imamo. Prodati vse je pomembna odločitev. Ločiti se od nečesa ali nekoga, ker se odločim za Jezusa, je tudi pomembna, če ne celo najbolj pomembna odločitev. Naše življenje skoraj zahteva odločitve, ki nam pomagajo v polnosti živeti. Odnos do staršev se spremeni, ker se odločim za moža. Načrti, da bi imeli družino, se spremenijo, ko odgovorimo na Božji klic v Bogu posvečeno življenje v redovni skupnosti. Ne moremo imeti vsega in biti povsod, ker bi to pomenilo živeti razdeljeno, z razpršenimi močmi. Jezus pa v nas vidi moč za odgovornost. Pismouki so odgovorni, da verodostojno posredujejo Božje obljube, ki so se izpolnile prav v Jezusu Kristusu.

Znova prisluhnemo evangeljskemu odlomku in si ob tem predstavljamo Jezusa, ki govori svojim učencem:

»Nebeško kraljestvo je podobno zakladu …

Zdaj se pogovorim z Jezusom:

Kakšne želje prebudijo v meni Tvoje Besede, Jezus? Rad bi se odločil zate. Kaj to pomeni zame in moje najbližje? Kakšne misli in čustva se prebudijo, ko o tem premišljujem? Tebe prepoznavam kot zaklad in biser. Tebe iščem, Tebe želim najti v vseh stvareh kot sv. Frančišek Asiški, ki v vem prepoznava Tvoje sledi.

Premislim, s kakšno odgovornostjo pristopam do Tvojih skrivnosti. Znam videti novo, ki nastaja, in dati pravi pomen staremu? Ni mi treba ničesar zanikati ali se čemurkoli izogibati. V Tvojem načrtu zame so tudi najbolj boleče izkušnje, morda celo praznina, ki jo čutim, prostor, ki ga napolniš Ti s svojo ljubeznijo.

Sedaj izrečem Jezusu svoje prošnje in zahvale.

Jezus, naj te najdem kot zaklad, najdem kot biser. Daj mi moč za prave odločitve, ki me bodo usmerile na pot za Teboj. Pomagaj mi prevzemati odgovornost, ki prinaša pravi notranji mir in povezanost s Teboj.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu.

Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

s. Polonca Majcenovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Drobno seme
Naslednji prispevek
Porcijunkula