Beseda

Drugo nedeljo po božiču ponovno prisluhnemo začetku Janezovega evangelija (Jn 1,1-18). (Slišali smo ga lahko že na sam božični dan pri dnevni maši). Besede, ki govorijo o Besedi, se nam morda na prvi pogled zdijo nerazumljive, a v njih lahko najdemo veliko bogastva. Pojdimo skupaj skozi nekaj utrinkov.

“V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu.”

Beseda, Jezus Kristus, je bila Mariji razodeta po Gabrijelu, svetu pa oznanjena po radostnih angelih, pastirjih, Modrih in Janezu Krstniku. V Jezusu Kristusu je Beseda vstopila v čas in s tem postala trenutek zgodovine, ni pa postala stvar preteklosti. V sedanjosti med nami ni kot dojenček, drugačna je. Danes je oznanjena po duhovnikih in vseh, ki kadar koli govorimo in delamo v imenu Besede.

Hvala ti, Gospod, za vse, ki govorijo o tebi. Hvala ti za vse, ki živijo tako, da te laže prepoznamo v svetu.

“V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi.”
Bog, Stvarnik in Odrešenik, tudi danes prihaja med nas po besedah, ki prinašajo življenje in luč. Ko duhovnik v imenu Cerkve izreka besede, s katerimi podeljuje zakramente, prihaja Beseda, resnični Bog kot je bil v človeku Jezusu. Vsakega, ki veruje, razsvetljuje z lučjo in mu daje moč in pogum, ki ju za krščansko življenje tudi danes še kako potrebujemo. Pomislite na preizkušnje in izzive, ki se porajajo na delovnem mestu. Ali občutite, kako težko je včasih stati za resnico, ki jo oznanja krščanski nauk? Pomislite na preizkušnje, s katerimi se srečujete, ko gradite odnose v svoji družini. Prosimo danes Gospoda za moč in da bi verovali v moč Besede, ki je med nami!

“In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela.”
Med nami so ljudje, ki ne prepoznajo navzočnosti in delovanja Boga niti v svetu ali v življenju krščanskih skupnosti, niti v zakramentih. Gotovo se lahko zahvalimo, da verujemo in sprejemamo Odrešenika – vsaj kdaj. In gotovo lahko iskreno prosimo, da naj Sveti Duh okrepi našo vero, da bi se bolj goreče zatekali k Odrešeniku, skritem v zakramentih, in bi Njegovi moči izročali preizkušnje življenja, stiske, težave, izzive, skrbi. Izročimo danes Njemu, kar nas teži. Sprejmimo ga v naš vsakdan in ga živimo z Njim. Kot zaskrbljeni oče v evangeljski zgodbi recimo: “Verujem, pomagaj moji neveri!” (Mr 9,24),
… kajti “tistim, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci”.

“Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on je razložil.”
Jezus Kristus je Beseda, ki prihaja od Boga. On je Bog in je tudi beseda, s katero govori Oče. V Njem je povedal svoje sporočilo v polnosti, v njem je dopolnjeno in sporočilu ni več moč ničesar dodati.

Vedno znova pa ga obnavlja in nas nanj spominja. Te dni obnavljamo spomin na Božje učlovečenje, spomladi se bomo ponovno intenzivno spominjali razodetja ljubezni na križu. Vse zato, da ne bi pozabili, ampak bi vse globlje razumeli glavno božjo lastnost: Ljubezen.

Leto 2022 naj bo odkrivanje Ljubezni. Srečno!

s. Ema Alič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Čudovito znamenje jaslic
Naslednji prispevek
Odprto nebo