Bodite usmiljeni, kakor je Bog usmiljen

Božja beseda za nedeljo, 20. februarja 2022
Stopim pred Gospoda in prisluhnem Njegovi besedi.
»Tisti čas je Jezus rekel: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami. Tistemu, ki te udari po enem licu, nastavi še drugo, in kdor ti hoče vzeti plašč, mu tudi obleke ne brani. Vsakemu, ki te prosi, dajaj, in če kdo vzame, kar je tvoje, ne zahtevaj nazaj. In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim.«
Premišljujem ta evangelij, da bi me poučil, kako naj odpuščam tistim, ki slabo govorijo, ki sovražijo, pa tega ne vedo. Se to morda dogaja tudi v meni, v tebi, v družinah, na župniji? Ne čudim se, zakaj je sveti Frančišek Asiški jokal in tožil: »Zakaj ljubezen ni ljubljena?« Kako resnična je ta beseda! Kaj naj naredim, ko sem sama v taki situaciji? Ko me nekdo ne prenese, pa mu nisem naredila nič žalega? Le trudim se, da prinašam ljudem Gospoda, da bi bil po meni bolj poznan in ljubljen, kot nam je nekoč dejal pater Polikarp. Že kot mladi sestri mi je ta misel »stopila« v srce in sem se odločila, da bom misijonarka Njegove ljubezni v »domačem« kraju, tu v Sloveniji. Tudi tu je misijon, včasih težji kot v tujini.
Sovražiti drugega ni dobro. To dela človeka nesvobodnega, žalostnega, zamorjenega. Je kot začaran krog, ki rodi novo sovraštvo. Lahko pa drug za drugega molimo in si med seboj odpuščamo. Jezus je dal življenje za nas in na križu je molil: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo!« Ali res niso vedeli, kaj delajo? Mislim, da je Njegova ljubezen darovanja neskončna, saj je Bog tisti, ki odrešuje!
Povabim te, da vstopiš v to L(l)jubezen. Sveti Avguštin je dejal: »Ljubi in delaj, kar hočeš!«
Prisluhnimo še apostolu Jakobu.
Blagor človeku, ki stanovitno prenaša preizkušnjo, kajti ko bo postal preizkušen, bo prejel venec življenja, ki ga je Bog obljubil njim, kateri ga ljubijo. (Jak 1,26)
Kjer sta namreč nevoščljivost in prepirljivost, tam je nered in vsakršno zlo. Modrost pa, ki je od zgoraj, je najprej čista, nato miroljubna, prizanesljiva, dovzetna, polna usmiljenja in dobrih sadov, brez razločevanja in hinavščine. (Jak 3,5)
Naj nam Gospod pomaga, da bomo usmiljeni, kakor je usmiljen tudi naš Oče! Ne sodimo, ampak odpuščajmo. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo.
Blagoslovljen teden želim.
s. Majda Tisel

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Blagor vam … Gorje vam!
Naslednji prispevek
Sadovi človekovega srca