Hvala lepa za izjemne dogodivščine

V sredini februarja 2022 je razstava ob stoletnici naše province z naslovom »Sto let Gospodovih milosti bom na veke opeval« našla svoje mesto v Šturjah v Marijinem domu. V tej župniji, ki obsega večji del mesta Ajdovščina, skupnost šolskih sester deluje že preko petdeset let.

Razstavo smo odprli v nedeljo, 13. februarja. Avtorica razstave Lilijana Urlep in provincialna predstojnica s. Veronika Verbič sta pri štirih nedeljskih svetih mašah predstavili razstavo in župljane povabili k ogledu. Že prvi dan se je pokazalo zanimanje za razstavo in lep obisk.

Na ogled je bila dva tedna do nedelje, 27. februarja, vsak dan po vseh svetih mašah. Pri tem je bila skoraj vedno navzoča ena od sester tukajšnje skupnosti. V okviru verouka si je razstavo ogledalo tudi lepo število otrok, mlajših in tudi starejših. Radi so prisluhnili preprosti razlagi naše zgodovine: kako in zakaj se je v začetku veliko deklet odločilo, da postanejo sestre, kaj se je dogajalo v času grozot druge svetovne vojne in kako je Bog tudi v časih preizkušnje poskrbel zanje. Še najbolj pa so jih pritegnile fotografije (npr. sestra v stari redovni obleki, ki sedi na konju). Brez dvoma je zgovoren zapis enega od otrok v knjigi vtisov: »Hvala lepa za izjemne dogodivščine.« J

Razstava je bila še posebej obiskana ob nedeljah, med tednom pa so prišli predvsem tisti, ki so si želeli v miru prebrati zapise in razlage na panojih. Nekateri so se s tem namenom oglasili večkrat. Vsak je našel kaj zanimivega. Če koga morda ni pritegnilo nič drugega, pa se je gotovo zadržal pri računalniku. Tam so se vrtele fotografije šturskih sester večinoma v družbi faranov. Tako so mnogi našli sebe ali pa koga, ki ga poznajo.

Občutek nam pravi, da je bila razstava v Šturjah med bolj obiskanimi. Tudi zapisi v knjigi vtisov pričajo, da je razstava na mnoge naredila vtis. Ljudje, mnogi plemeniti dobrotniki naše skupnosti, so nas sestre vedno imeli za svoje. K medsebojni povezanosti nas vodi narava poslanstva sester pa tudi odprt primorski temperament domačinov. Med obiski razstave so se razvili lepi pogovori. Čutiti je bilo hvaležnost do sester in iskreno zanimanje za našo zgodovino. Pogled pa smo kdaj pa kdaj skupaj uprli tudi v prihodnost; drugačna bo, a zgodovina nam je dragocena učiteljica. Karkoli nam bodo prinesla prihodnja leta, naj bo izročeno v Božje roke, iz Njegovih rok pa sprejeto z vero in zaupanjem v Njegovo previdnost.

s. Ema Alič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
s. Martina Štemberger
Naslednji prispevek
Odprtje razstave v Šoštanju