Kuharski tečaji pri s. Bernardi

V Repnjah ni živahno samo ob koncih tedna, ko Dom matere Margarete zasede kakšna skupina. S. Bernarda pogosto ob sebi zbere skupine, ki se pridejo učit kuhanja. Lepo in prav je, da ob prehodu iz starega leta v novo predstavimo tudi to dogajanje.

S. Bernarda ima tečaje navadno ob sredah. Sprejme skupino šestih mož ali žena. Ti se sami zberejo in organizirajo. Pogosto so iz istega kraja, morda so sodelavci, sorodniki, prijatelji. V Repnje pridejo ob petih popoldne, dan pa ob jedeh, ki so jih pripravili, zaključijo po deseti uri zvečer. Navadno se zberejo petkrat. Če njihovim uram ustreza kak drug časovni okvir, se jim s. Bernarda prilagodi.

S. Bernarda izbere jedi tako, da se ne ponavljajo in da udeleženci na tečaju osvojijo različne načine priprave. Čim bolj se poslužuje sezonske hrane primerne času in lokalno pridelane. Potrudi se, da je vse, kolikor se da, ekonomično, tudi ostanke hrane se porabi v kakšni drugačni obliki.

Tečaj se prične z razlago jedilnika. Udeleženci se seznanijo z načinom dela in primerno higieno.  S. Bernarda razloži postopek priprave vsake jedi tako, da ji lahko sledijo vsi. Po tem se porazdelijo po delu: vsak pripravlja svojo jed. Pri čemer pa se ob pomembnejših stvareh (npr. gnetenje, razkosavanje piščanca …) k pozornosti in sodelovanju pokliče vse udeležence. K tečaju sodi tudi priprava mize, pogrinkov, kakšna beseda o strežbi in obnašanju pri mizi. Med delom je vedno tudi priložnost za sproščen pogovor.

Ob koncu se vsi zberejo h skupni mizi. Ta jih poveže v prijeten družinski pogovor, ki je pogosto obarvan tudi z življenjskimi vprašanji in duhovnostjo.

Tako kuharski tečaj ni samo učenje kuhanja, ampak mnogo več. S. Bernarda prav zato s posebnim navdušenjem sprejemam mlade mame ali pare, ki se šele pripravljajo na družinsko življenje, da bi jim tako olajšala prve korake pri gradnji toplega doma.

 

Dodano januraja 2024: Tečaji še vedno potekajo podobno, način prijave pa se je spremenil. Preberite tukaj.

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
V tvojo smer
Naslednji prispevek
Postna duhovna obnova za mlade