Ljubezen odpira vrata

31. oktober 2021

Evangelij: Mr 12,28-34

Pismouk dobronamerno sprašuje Jezusa, katera je prva, največja Božja zapoved. Če upoštevamo, da so farizeji razdrobili posamezne zapovedi v številne ukaze in prepovedi, so učitelji postave najbrž bili kdaj v zadregi, ko so jo razlagali drugim. Jezus je v odgovor navedel Mojzesa: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega svojega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo.« Dodal je še, katera je druga največja zapoved: »da ljubimo svojega bližnjega kakor samega sebe.« Ti dve zapovedi vsebujeta ves nauk in navodilo, kako je treba živeti, da bomo sposobni za življenje v Božjem kraljestvu.

Ta pogovor med Jezusom in pismoukom je tudi vzor za pravi dialog. Pismouk pritrdi, da je odgovor pravilen, Jezus pa pismouku prijazno prizna, da pozna vse pogoje za vstop v Božje kraljestvo. Dialog je torej mogoč, če drug drugega poslušamo dobronamerno.

Osnovna vsebina tega pogovora je ljubezen do Boga in bližnjega. Pri ljubezni do bližnjega ne gre za čustvo, ampak da smo brezpogojno dobrohotni, tudi do naših nasprotnikov (sovražnikov). V tem se vadimo že zdaj in se tako usposabljamo za življenje v Božjem, torej nebeškem kraljestvu. Večkrat se znajdemo v preizkušnji, v različnih oblikah, ki nas presenetijo.  Pri izbiri svojega ravnanja moramo vedno dati prednost ljubezni. Tako se ne bomo nikoli zmotili. Tedaj tudi za nas veljajo Jezusove besede: »Nisi daleč od Božjega kraljestva.«

s. MIhaela Berčon

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Z ljudmi v stiski v misijonih in doma
Naslednji prispevek
Zaupanje