O tišini v času hrupa II.

Kdaj ste nazadnje okusili tišino? Moj zadnji trenutek zavedanja tišine se je zgodil v večernih urah, ko sva s Polono prispeli do Sv. Urbana. Bilo je tiho, spodaj, v daljavi pa je žarelo mesto Maribor. Nebo so zapolnjevale zvezde, ki jih v mestu nikoli ne vidim. Bile so tiho. Tiha je bila cerkev sv. Urbana, tih je bil pogled navzdol, tih je bil poledeneli sneg, ki je sicer škripal ob vsakem koraku, tiha je bila noč, tiho je bilo moje slavljenje Stvarnika, ki je vse to ustvaril. Nobenih nepotrebnih zvokov, nobenih teorij zarot, nobenih dobrih ali slabih novic, nobenih novih sporočil o spremembi ukrepov, vse to je ostalo za nekaj časa varno spravljeno v dolini.

Pojdimo naprej skozi knjigo Tišina v času hrupa. Prvih sedem odgovorov že vsaj približno poznamo. Pojdimo k naslednjim sedmim.

8. RAJE IZBEREM ELEKTRIČNI ŠOK KOT 15 MINUT TIŠINE. Kako, prosim? Res je. V poskusu na Harvardu so pustili posameznike 15 minut v sobi, brez telefona, brez glasbe, brez vsega, ostale so samo lastne misli. Ena od možnosti za skrajšanje tišine je bila električni šok. Udeleženci so prej poskusili, kaj to pomeni, in da boli. Številni so si raje sami zadali električni šok, samo da bi skrajšali teh 15 minut.

9. UJETI V DOPAMINSKO ZANKO. Nevrotransmiter dopamin se sprošča, ko je npr. naša radovednost na internetu potešena, vendar takoj poveča našo željo po ponovnem iskanju. To je razlog, da se eno iskanje podatka pogosto razširi v pol ure brskanja po internetu. Znajdemo se v dopaminski zanki. Čakamo na dobre odzive, ko kaj objavimo na družbenih omrežjih. Bojimo se, da bomo kaj pomembnega zamudili, če ne bomo ves čas »priklopljeni«.

»Tišina je nasprotje vsega tega. Gre za to, da se poglobiš v tisto, kar počenjaš. Izkusiš, namesto preveč premisliš. Da vsakemu trenutku omogočiš, da je veličasten. Da ne živiš skozi druge ljudi in druge stvari. Izklopiš svet in si izoblikuješ lastno tišino, ko tečeš, kuhaš, se ljubiš, študiraš, klepetaš, delaš, razmišljaš, bereš ali pišeš.«

10. IMAMO DOVOLJ ČASA. Seneka: » Življenje je zelo kratko in nemirno za tiste, ki pozabijo na preteklost, zanemarijo sedanjost in se bojijo prihodnosti. Ko pridejo do konca, uboge reve spoznajo, da so bili ves čas zaposleni s tem, da niso počeli ničesar.« Ni res, da nimamo dovolj časa. Imamo ga in življenje je dolgo, če si dovolj pogosto prisluhnemo in se ozremo navzgor.

11. TIŠINA SREDI HRUPA. Avtor knjige opisuje, kako je s prijateljem pet dni raziskoval New York ter pri tem spoznaval celoto mesta, vse od božičnega nakupovanja do kanalizacijskih kanalov. Tam, kjer ni bilo nobene lepote in tišine, je prepoznal lepoto. Po vsem tem se je zmogel iz srca zahvaliti za vzhajajoče sonce.

12. RAZLIKA MED UMANJKANJEM SMISLA, KI NAS VODI V DOLGČAS, IN SMISLOM, KI NAS VODI K SREČI. Izobilje aktivnosti nas lahko vodi v izkustveno revščino. Vedno znova iščemo močnejše izkušnje, a ustaviti se kar več ne znamo, da bi resnično okušali. Dejstvo je, da bolj ko se trudimo izogniti dolgčasu, bolj zdolgočaseni smo. Meja med tema dvema smisloma je včasih prav tanka. Enkrat je družabna igra tratenje časa, drugič me napolni z zadovoljstvom.

13. IZKUŠNJA TIŠINE JE ZASTONJ. Značilnost luksuza je, da želi vedno več. Druga oblika luksuza je, da smo nedosegljivi v položaju, ko pričakovanja drugih niso pomembna in nanje ne odgovarjamo. A več tišine, in zaradi tega tudi daljšo življenjsko dobo, ima bogatejši sloj prebivalstva. Avtomobili, gospodinjski pripomočki bogatih so bolj tihi. Zaradi hrupa se spreminjajo paritvene navade ptičev, njihovo oglašanje ima višje tone, da bi preglasili hrup. Tišina je luksuz za vsako živo bitje.

14. ODLETIMO ČEZ POL ZEMELJSKE OBLE, DA BI SE IZKLOPILI. Je to res potrebno? Joga na Šrilanki? V tujini poznajo centre tišine, ki so postali rastoča industrija. Ljudje prihajajo v te tihe prostore, da tam sedijo in se spomnijo, da je v življenju pomembna globoka medčloveška ljubezen. A tišino lahko najdemo kjerkoli, ni nam treba v center tišine ali na Šrilanko ali v našem slovenskem primeru na dve uri dolgo vožnjo z avtomobilom do prvega visokega hriba. Tišino lahko najdemo v svoji sobi, med tuširanjem, na sprehodu, ki lahko postane z malo opazovanja okolice veličastna izkušnja.

Kateri od teh sedmih odgovorov mi je v tem trenutku najbolj blizu? Jaz bom nadgrajevala štirinajstega že čez nekaj minut, ko se bom brez slabe vesti, da že spet ne bom postorila vsega, kar bi morala, odpravila na sprehod, ko bom zavestno opazovala dogajanje in naravo okrog sebe. Morda celo prispem do Sv. Barbare na nekaj minut oddaljeni Kalvariji, in se tam zahvalim Gospodu za to, da imam v življenju dovolj časa.

s. Polonca Majcenovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Zdravilo za gobavost duše
Naslednji prispevek
Odpraviti se na pot