Odprtje razstave Rojstvo besede

Na binkoštni ponedeljek, 6. junija 2022, je bilo v Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano odprtje slikarske razstave s. Tine Dajčer.
Avtorico in cikel njenih likovnih del z naslovom Rojstvo besede nam je zelo lepo predstavila mag. Bernarda Stenovec. Odprtje razstave je obogatil tudi kratek kulturni program dijakinj Škofijske klasične gimnazije. Ana Gregorčič je predstavila avtorsko uglasbitev Pavčkove pesmi Sreča, Elizabeta in Julija Tomac sta zaigrali violinski duo št. 6 R. M. Glièra, Eliška Škaler pa je zapela svojo avtorsko skladbo Kar je zapustila predpomlad. Razstavo, ki bo v Meršolovem atriju na ogled do konca julija, je odprl zavodski kaplan Martin Zlobko.

Rojstvo besede (s. Tina Dajčer)
Med štiri stene ujeta beseda.

Neizgovorjena.
Zaprta vrata nekega doma.
Nemiren strah, koraki odhoda.
Tišina, tišina, tesnoba.
A čez mnogo mnogo let,
ko srce zazna uho,
kjer bolečina je lahko izgovorjena,
vrata znova se odpro
in beseda je rojena.

Ustvarjanje sestre Tine poznam že dolgo. Cikel slik, ki ga tokrat predstavlja, pa se mi zdi nekaj posebnega. Je prehod od figuralike na abstraktno.

Slike spregovorijo s svojo barvitostjo in dinamiko oblik. Spodbudijo življenje, premik navznoter, povezavo med zavednim in nezavednim, iskanje rešitev v smeri svetlobe, toplote in objema življenja. Slike dajejo upanje, popeljejo v novo kvaliteto razmišljanja in čutenja. Abstraktne, kakor so, lahko spregovorijo vsakemu na tistem nivoju, kjer je, in ga popeljejo v nov svet veselja sprejetosti in obdarovanosti.

Pri nekaterih slikah so oblike prepoznavne, vendar ne povsem enoznačno. Odprte so za povezavo s svetom tistega, ki jih gleda. Pred temi slikami lahko stojiš in se sončiš, vpijaš, sprejemaš njihovo toplo sporočilo življenja in upanja.

Sestra Tina v sebi čuti željo, da bi hodila skupaj s tistimi, ki iščejo, ki ne vedo, kako bi se izrazili ali tega ne zmorejo. S tistimi, katerih beseda je ujeta, neizgovorjena. V svojem ateljeju sv. Leopolda Mandiča ali na drugih lokacijah zato s svojim darom ustvarja možnosti za izražanje najglobljega, kar je v človeku. Njena strokovnost, predvsem pa njen topel pristop k človeku,
ko srce zazna uho,
kjer bolečina je lahko izgovorjena,
pomagajo začutiti Božjo naklonjenost in podporo, tako da mali človek lahko zacveti in se izrazi in
vrata znova se odpro

in beseda je rojena.

Veselim se njenega nadaljnjega ustvarjanja in možnosti, da se v ustvarjanju izrazijo tudi tisti, ki sicer niso slišani, ki so prezrti, da bi tako začutili, da so sprejeti v Božji objem.

s. Aleša Stritar

Irena Jamnik (in Bernarda Stenovec)

Pogovoru s s. Tino lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče, oddaja Kulturni utrinki

Življenjepis s. Tine

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Srečanje pastoralne skupine
Naslednji prispevek
Srečanje sester razširjene province