Odvezati oslička

Nezadržno se bliža velika noč. Postoriti želimo še to in ono, predvsem počistiti vsak prah in ves nered, ki se je nabral. Pa nismo samo mi, ki se pripravljamo, da bodo prazniki čim lepši. Tudi Gospod se pripravlja na te praznične dni, da bi nas lahko srečal. Na vsakem koraku Ga je moč prepoznati in videti sledi njegove ljubezni, ki nam jo podarja. Prepoznati jo in jo sprejeti.

Cvetna nedelja, ki jo takoj povežemo s pripravo zelenja, ki ga nesemo k bogoslužju blagoslovit, da bi ta blagoslov ponesli na svoje domove in polja, ima v svojem jedru globoko sporočilo.

Letos slišimo evangelista Luka (19,28-40), ko nam predstavi Jezusov slovesni prihod v Jeruzalem. Na poti pa je že trikrat napovedal: »Glejte! V Jeruzalem gremo in nad Sinom človekovim bo izpolnjeno vse, kar je pisano po prerokih. Izročen bo namreč poganom, ki ga bodo zasmehovali, z njim grdo ravnali, vanj pljuvali, ga bičali in umorili, in tretji dan bo vstal« (Lk 18,31-33). To poslanstvo gre Jezus izpolnit v Jeruzalem. Ali bolje rečeno, tako se bo videlo na zunaj, to bo/je oblika in način, s katero bo/je Bog razodel svojo noro ljubezen do človeka. Ko listamo po evangelijih, vidimo, da izkoristi vsako priložnost, da bi nagovoril grešnega človeka, ki se od Adama naprej skriva in beži pred njim.

Oh, jaz človek, kdaj bom doumela in sprejela, da me ne išče, ker me hoče kaznovati, ampak me želi pogledati z blagim in usmiljenim pogledom, ki mi odpušča in mi želi podariti izgubljeno svobodo!? Prav zato danes moja ušesa končno slišijo, kar je ponovljeno štirikrat: ‘odvezati oslička‘. Gospod želi, da učenca odvežeta oslička. Potrebuje ga. Gospodu lahko služimo samo svobodni. Ljubezen je služenje. Toda brez svobode ni ljubezni.

To veliko noč Gospod prihaja, da mi podari oboje: svobodo in ljubezen. Pa kaj, ko mi je včasih udobneje biti privezana kot pa svobodna in ljubiti.

In medtem ko bo ta teden hiša dišala enkrat po čistilih, drugič po potici in šunki, te bom, Gospod, prosila, da mi pokažeš moje privezane osličke in zmehčaš mojo voljo, da ti jih pustim odvezati, da bi ti bila na razpolago.

s. Metka Vrabič
vir

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Jezus in grešnica
Naslednji prispevek
Velikonočno voščilo