Postno romanje

Postno romanje na otok Molat
ob 80. obletnici mučeniške smrti šolske sestre s. Agneze Petroša

Zadarska nadškofija je ob 80. obletnici mučeniške smrti s. Agneze Petroša v soboto, 11. marca 2023, organizirala romanje na kraj njenega mučeništva v njenem rojstnem kraju Brgulje na otoku Molat. Na to romanje so povabili tudi šolske sestre splitske province, njihova provincialka pa je o tem obvestila našo provincialko in jo povabila k udeležbi. Iz mariborske province sva se tega romanja udeležili s. Metka in s. Angela. Pridružili sva se sestram zadarske skupnosti, ki so naju za dva dni prijazno sprejele medse.

S. Agneza Petroša je leta 1936, skupaj z drugimi štirimi klarisami, naredila večne zaobljube v mariborski provinci šolskih sester, ko so naše sestre na prošnjo krškega škofa Josipa Srebrniča leta 1936 prevzele ta klariški samostan. Ob začetku druge svetovne vojne se je s. Agneza začasno umaknila k domačim v rodno Brgulje na otoku Molatu. Tam je pomagala v gospodinjstvu in na stroj pletla iz volne razne izdelke za domačine pa tudi za partizanske in italijanske vojake. Partizani so jo obtožili sodelovanja z italijanskim okupatorjem in jo 9. marca 1943 okrutno umorili. V zadarski nadškofiji so, skupaj z drugimi žrtvami komunističnega nasilja, začeli proces za njeno beatifikacijo.

Romanje se je začelo v Zadru. Po enourni vožnji s katamarani nas je okrog 500 romarjev pristalo na otoku Molat. V župnijski cerkvi smo začeli molitev križevega pota, ki ga je vodil zadarski nadškof msgr. Milan Zgrablić ob udeležbi številnih duhovnikov, redovnic in vernih laikov. Križev pot smo molili od mesta Molat po 6 km dolgi poti do kraja Brgulje in ga zaključili na pokopališču z molitvijo ob grobu s. Agneze. Od tam smo se spustili na drugo stran k obali, blizu katere stoji rojstna hiša družine Petroša. Tu je bil pod košatim borom postavljen oltar, na katerem je g. nadškof Zgrablić s somaševalci daroval sv. mašo. Med mašo smo obnovili krstne obljube.

Glede odnosa do tragičnih dogodkov med vojno in po njej so nas zelo nagovorile nadškofove besede v pridigi, iz katere navajam nekaj misli. Nadškof Zgrablić je dejal, da smo tu predvsem zaradi življenja in ne zato, da bi odpirali stare rane, niti da bi iskali krivce ali pravico za žrtve. Teh žrtev se spominjamo, ker jih ne smemo pozabiti. Smo na postnem romanju, ki nas spodbuja k molitvi, da ne bi nikoli postali povzročitelji niti najmanjšega zla. Ne želimo biti del kakršnega koli nasilja ali sovraštva do kogar koli, niti do naših sovražnikov. Naš spomin na trpljenje in zlo, ki se je tukaj zgodilo, je v ozračju molitve križevega pota, molitve, povezane z Jezusovim trpljenjem in umiranjem na križu, ko je molil: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo« (Lk 23,34). Naše kesanje in molitev za odpuščanje bosta očistila naša srca, voljo in um. Molitev nas napolni z Božjim Duhom, tako da Bog prebiva v naši duši, mi pa uživamo veselje njegove navzočnosti.

Po sv. maši smo se sestre srečale še z nečakinjo pokojne s. Agneze in drugimi sorodniki, ki živijo v bližini.

To romanje je bilo močna spodbuda, da obudimo in ohranimo hvaležen spomin na s. Agnezo in na vse, ki so bili mučeni in umorjeni zaradi zvestobe Bogu in pripadnosti katoliški Cerkvi.

S s. Metko sva hvaležni, da sva bili deležni milosti tega romanja, ki se je dogajalo v zbranosti, v pobožni molitvi in petju.

s. Angela Zanjkovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: novice
Oznake: novice
Prejšnji prispevek
Srečanje predstojnic
Naslednji prispevek
Srečanje vzgojiteljic in provincialnih predstojnic