Srečanje predstojnic

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, ki živimo v sedmih skupnostih v Sloveniji, štirih skupnostih v našem zamejstvu ter dveh skupnostih v Egiptu, vsako leto pripravimo srečanje predstojnic skupnosti. Namenjeno je medsebojni podpori za lažje opravljanje zaupane odgovorne službe. Letos je bilo to srečanje v soboto, 4. marca, v Domu matere Margarete v Repnjah pri Vodicah.
Dopoldanski del srečanja (od 9.30 do 12.00), na katerem so se nam pridružile tudi članice drugih redovnih ustanov, smo posvetile demenci, vse pogostejši težavi tudi med nami. Gospa Anja Žitnik iz Združenja Spominčica-Alzheimer Slovenije nam je s preprostimi besedami, prepletenimi s konkretnimi lastnimi izkušnjami, predstavila nekatere znake demence ter nekaj konkretnih priporočil, kako se z njo soočati. Kar hitro smo ozavestile, da med nami ni dementnih oseb, pač pa le osebe z demenco. Slišale smo priporočila, kako naj se srečujemo z osebami z demenco in česa naj se ob srečanjih izogibamo. Podajanje ge. Anje pa je bilo vedno odprto za vprašanja udeleženk. Na voljo smo imele tudi nekaj uporabnega gradiva: izvodi revije Spominčica, zgibanke, druga literatura, »rokavčki pomagavčki«, »taktilna žoga« in še kaj.
Čas nam je hitro tekel. Hvaležne smo se poslovile od naše gostje, ona pa nam je dala zagotovilo, da so nam pri Spominčici vrata vedno odprta.
Čas kosila je bil priložnost za sestrinsko druženje, ki se je podaljšalo še ob kavici ali sprehodu. Popoldan smo se najprej v pogovoru zadržale ob nekaj mislih iz seminarja za predstojnice in predstojnike, ki ga je januarja 2023 v Hiši kruha (Sveti Duh pri Škofji Loki) organizirala Konferenca redovnih ustanov Slovenije. Tema seminarja je bila »In boste moje priče« (Apd 1,8), pogovor pa je tekel o redovništvu v pastorali. Ustavile smo se ob nekaterih izzivih in si izmenjale mnenja.
V nadaljevanju je sledil še pogovor o ekonomskih in drugih vprašanjih v provinci. V duhovni pripravi na dan naše ustanoviteljice m. Margarete Puhar (6. marec je njen rojstni in smrtni dan) smo srečanje sklenile s skupno molitvijo drugega dne tridnevnice. Zaželele smo si blagoslovljeno obhajanje našega praznike ter se odpravile na pot v svoje skupnosti.

s. Veronika Verbič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Pristnost oznanjevanja v duhu sv. Frančiška
Naslednji prispevek
Postno romanje