Srečanje vzgojiteljic in provincialnih predstojnic

V Zagrebu se je na velikonočni ponedeljek popoldne, 10. aprila 2023, iz mariborske, splitske, mostarske in bosansko-hrvaške province Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja zbralo devet vzgojiteljic in štiri provincialne predstojnice.

Prisrčno začetno pozdravljanje in klepet se je prevesilo v delovno zasedanje, na katerem so se pogovorile o delu in izkušnjah pri vzgoji ter o dobri praksi in tem, kaj je bistveno pri vzgoji mladih za redovno življenje. Pogovarjale so se o značilnostih današnjih mladih in o pričevanju sester za posvečeni način življenja. Ugotavljale so, da se mladi danes težko odločajo za vse življenje. Razmišljale so, zakaj posvečeno življenje ni bolj privlačno. Se spraševale, ali je vzrok, ker posvečene osebe s svojim življenjem premalo pričujejo o vrednosti takega načina življenja. Vendar so ugotavljale, da ni odločilno, koliko in kaj bodo naredile za nove poklice, ampak kako pristno bodo živele svoje posvečeno življenje in zaupale Bogu, da dela v srcih, da vodi, kot se mu zdi primerno, sestre naj le zvesto in predano živijo zaupano jim poslanstvo. To je najboljša reklama.

Drugi dan srečanja so odpotovale v Bjelovar, kjer so najprej bile pri maši, ki jo je daroval tamkajšnji škof Vjekoslav Huzjak. V pridigi je poudaril, da je bistvo naše vere to, kar praznujemo te dni: Jezusovo vstajenje. To je gibalo, ki je gnalo prve kristjane. Na nas, ki verujemo, je, da to vero med seboj delimo in se tako spodbujamo. Tistim pa, ki Kristusa ne poznajo, to oznanjamo.

Nato so prisluhnile predavanju dr. med. Đulijana Trdića, rektorja bogoslovja splitsko-makarske nadškofije z naslovom Prepoznavanje ovir za posvečeno življenje. Na podlagi svoje strokovne usposobljenosti (je zdravnik in psihoterapevt, specializiral je psihologijo in pedagogiko) in bogate izkušnje je v predavanju  najprej predstavil možne ovire v notranjem svetu osebe, ki želi vstopiti v redovno življenje, nato pa še medosebne ovire, t. i. socialno inteligenco. V sklopu te je med drugim govoril o nezrelih emocijah, obrambnih mehanizmih, kompenzacijah in novih vrstah odvisnosti.

Podajanje je bilo jasno, odkrito in nazorno, saj je marsikaj pojasnil s konkretnimi primeri, npr. o tem, kako mladi ne prepoznavajo ne svojih potreb ne potreb drugih in jim je treba pri tem pomagati, npr. s tem, da jih vzgojitelj postavi v situacijo, ko morajo misliti na druge. Eno od močnih zdravil je spodbujanje hvaležnosti.

Popoldne so sestre obiskale še pavlinski samostan in grkokatoliško cerkev v Križevcih.

Srečanje je bilo res dobro in koristno zaradi kvalitetnega predavanja in pa seveda osebne izmenjave dobrih praks.

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Postno romanje
Naslednji prispevek
Romanje po Gorenjski