Romanje po Gorenjski

V soboto 22. aprila 2023 smo se šolske sestre mariborske province odpravile na vsakoletno skupno romanje. Tokrat smo pot začele in sklenile v Repnjah, saj smo ravno dan prej praznovale 140-letnico prihoda sester v to čudovito vas na Gorenjskem. Zjutraj smo se iz še megleno zaspanih Repenj z avtobusom odpeljale proti Mekinjam, kjer so se meglice že umaknile sončnim žarkom. Tam smo si v bivšem klariškem in uršulinskem samostanu ogledale razstavo in prisluhnile predstavitvi bogate zgodovine mekinjskega samostana.

Iz Mekinj smo se obrnile nazaj proti Kamniku in se duhovno okrepile v frančiškanski cerkvi sv. Jakoba pri sv. maši, ki jo je vodil p. Ciril Božič OFM. Poleg umetnin v sami cerkvi smo si po maši ogledale Božji grob v stranski kapeli, ki je nastal po navdihu in načrtu arhitekta Jožeta Plečnika. V samostanski dvorani smo si ogledali 24-minutni dokumentarni film o Kamniku, bratih frančiškanih in o zgodovini njihovega samostana v tem kraju.

Po skupnem fotografiranju na vrtu s kipom sv. Frančiška, so bili naši želodčki že v pričakovanju okrepčila. Avtobus nas je odpeljal v Stranje, kjer so nas bogato pogostili v gostilni Teran.

Ob živahnem žuborenju Kamniške Bistrice smo nadaljevale pot proti cerkvi sv. Ane v Tunjicah. G. župnik Luka Demšar nam je kratko predstavil zgodovino in znamenitosti cerkve ter župnije. Tudi me smo kot mnogi drugi romarji svoje prošnje izročile sv. Ani, nato pa se počasi odpravile spet nazaj proti Repnjam. Med potjo smo prisluhnile nekaj utrinkom iz Repenjske kronike, da smo lahko vsaj malo podoživele začetke te najdalj trajajoče skupnosti.

Dan smo sklenile v samostanski cerkvi s petimi litanijami Srca Jezusovega in vanj položile vse naše zahvale, prošnje in vse sestre naše province. Kar nekaj časa smo se še zadržale ob dobrem prigrizku, ki so nam ga pripravile repenjske sestre ter ob sestrinskem klepetu.

Bogu hvala za bogat in sončen dan!

s. Klara Jarc
s. Martina Štemberger

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Srečanje vzgojiteljic in provincialnih predstojnic
Naslednji prispevek
Romanje mladih k Mariji