Praznik sv. Jožefa, moža Device Marije

Sveti Jožef ima veliko vzdevkov, ki kažejo na njegovo življenjsko poslanstvo, skrivnost in veličino; zbrani so v litanijah v čast sv. Jožefu!

Papež Frančišek je razglasil leto sv. Jožefa in nas obdaril apostolskim pismom Z očetovskim srcem, kjer s posebnim občutkom naslavlja in odkriva prvega med svetniki:

Ljubljeni oče
Oče v nežnosti
Oče v poslušnosti
Oče v sprejemanju
Oče ustvarjalnega poguma
Oče, ki dela
Oče v senci

Papež Frančišek hoče z nami podeliti svoja osebna razmišljanja ob tem izrednem liku, ki je tako blizu človeškemu stanju vsakogar izmed nas. Ta želja je rasla v mesecih pandemije, ko lahko sredi krize, ki nas prizadeva, doživljamo, da naša življenja, ki jih tkejo in podpirajo navadni ljudje – običajno pozabljeni – danes zanesljivo pišejo odločilne dogodke naše zgodovine. V sv. Jožefu lahko vsi najdejo človeka, ki ostaja neopažen, moža vsakdanje navzočnosti, obzirne in skrite, priprošnjika, oporo in vodnika v trenutkih težav. Sv. Jožef nas spominja, da imajo vsi tisti, ki so na videz skriti ali v drugi vrsti, neprimerljivo vlogo v zgodovini odrešenja. (Prim. AP, uvod).

Ko sama razmišljam o vseh teh nalogah in lastnostih sv. Jožefa, se mi pojavi vzklik, ki se pogosto glasi v Stari zavezi: „Poslušaj Izrael!“  Jožef je poklican, je v Božjem načrtu odrešenja. Je tisti, ki prisluhne, ki sliši, posluša in sledi. Ni te sorte, da bi „Bogu obračal hrbet, namesto obraza.“ (Jer 7,24)

„Gospod gleda na vse človeške otroke in vsakemu posebej srce oblikuje“, pravi Psalm 32.

Kako je srce oblikoval Jožefu? Ne moremo vedeti, a oblikoval ga je, celega Jožefa, Davidovega potomca, da je mogel biti poslušen, da je bil tudi vreden videti, kar so mnogi želeli videti, pa niso videli. Blažena skrivnost!

Oblikoval je v njem srce očeta, razum, vero, zaupanje, da ga moremo imenovati: najbolj pravičen, moder, čist, srčen, pokoren, zvest. S tem pa je bil tudi ženin Božje porodnice in čisti varuh Device, branitelj Kristusov.

Ob vsem tem se lahko čutimo obdarovani in hvaležni s priprošnjo, da bi tudi naše srce postajalo vedno bolj poslušno in tako oblikovano po Božjem načrtu.

s. Rafaela Glasenčnik

 

 

 

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Kače in potrpežljivost
Naslednji prispevek
Sveti Jožef