Pridružitev avstrijsko-koroške in tržaške province mariborski provinci

Do 28. maja 2022 je bila kongregacija šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja sestavljena iz devetih provinc in ene regije. V prihodnost se odpravljamo z dvema provincama manj. Sestre so v tržaški in koroški provinci 100 in 67 let zavzeto in skrbno opravljale svoje poslanstvo. Tako bo tudi v prihodnje. Spreminja se le naša organiziranost, da bi več moči ostalo za zaupano poslanstvo in kvaliteto redovnega življenja. Prve sestre so na podružnice do sedaj tržaške in koroške province odšle iz materne hiše v Mariboru, zdaj pa se po besedah krško-celovškega škofa msgr. Jožeta Marketza znova vračajo k materi.
Dnevi, v katerih smo druga drugo spoznavale, se veliko pogovarjale in načrtovale nadaljnje korake, so potekali v sestrinskem poslušanju, dialogu in razločevanju, k čemur nas je v uvodnem pozdravu povabila vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović.
V četrtek in petek smo se vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović in njena namestnica s. Vida Tomažič ter sestre obeh provincialnih vodstev (mariborske in takrat še avstrijsko-koroške province) s provincialnima predstojnicama s. Veroniko Verbič in s. Ambrozijo Potočnik seznanile z življenjem in delovanjem obeh provinc ter se pogovorile o nadaljnji skupni poti. V četrtek popoldan smo se srečale s krško-celovškim škofom msgr. Jožetom Marketzem. Sledila je slovesna škofova sveta maša in ob koncu je vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović provincialnima predstojnicama izročila dekret o pridružitvi.
V soboto in nedeljo so na podoben način potekali pogovori v Trstu, le da je tu sodelovalo vodstvo tržaške province s provincialno predstojnico s. Andrejo Kete. Tudi tu je v nedeljo med sveto mašo, ki jo je daroval tržaški nadškof msgr. Giampaolo Crepaldi iz Trsta, vrhovna predstojnica obema provincialnima predstojnicama izročila dekret o pridružitvi tržaške province mariborski provinci.
V soboto zvečer se nas je nekaj odpravilo po »poteh« aleksandrink, revnih žena, ki so odhajale služit kruh. Sprehodile smo se do pristanišča, od koder so odplule proti Egiptu, kjer sta danes še dve skupnosti šolskih sester, ki sta nastali prav zaradi skrbi za te žene.
Naredile smo prve skupne korake. V zaupanju v Božjo previdnost, v medsebojnem zaupanju ter sodelovanju in povezanosti bomo hodile tudi v prihodnje.

s. Polonca Majcenovič
Fotografije: s. Polonca Majcenovič in s. Urša Šebat

V Št. Petru

V Trstu:

 

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Neki s Frančiškom in Klaro
Naslednji prispevek
Srečanje pastoralne skupine