Slomškov dan 2021

V soboto, 25. septembra 2021, je na Ponikvi bil Slomškov dan, ki je vsakoletno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Mar more sploh biti kaj bolj doživetega kot romanje v rojstni kraj našega blaženega Antona Martina Slomška in tam srečati svoje sodelavce v Gospodovem vinogradu?

Pričakal nas je prav prijazen dan in organizatorji srečanja. Šolske sestre na Ponikvo zmeraj romamo s še posebej veliko hvaležnostjo Bogu za dar našega blaženega, saj je vendarle on tisti, ki se je leta 1862 odzval na papeževo željo in potrebo po vzgojnem zavodu za otroke ter tako pripravil pot za prihod naših prvih sester v Maribor.

Dogajanje celotnega dneva je bilo v župnijski cerkvi sv. Martina. Po uvodnih pozdravih smo prisluhnili predavateljici ddr. Barici Marentič Požarnik. Predavala je o temi Učitelj in vzgojitelj – spodbude in ovire. Sledil je kulturni program, med katerim so podelili štiri priznanja. predavateljica je prejela naziv častni član Društva katoliških pedagogov Slovenije.

Ena od treh dobitnic Slomškovega priznanja je bila ob ge. Mariji Pisk in ge. Eriki Ašič s. Ema Alič. V času epidemije in zaprtih veroučilnic je snemala videokateheze, s pomočjo katerih so lahko otroci nadaljevali verouk tudi, ko so bili doma. Slomškovo priznanje je prejela na predlog Slovenskega katehetskega urada.

Slomškov dan smo sklenili s sveto mašo, ki jo je daroval celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Poslovili smo se s hvaležnostjo za podarjeni dan in za vse prejete spodbude za nadaljnje delo. Bl. Anton Martin Slomšek, zavetnik učiteljev, vzgojiteljev in katehetov, bo tudi v prihodnje naš zvesti priprošnjik.

s. Polonca Majcenovič

Videoposnetka podelitve Slomškovega priznanja s. Emi in njene besede ob prejetem priznanju.

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Ustvarjalnost in umetnost
Naslednji prispevek
s. Terezija Tomazin