Vodiški otroci pečejo

Ob 60-letnici naše šole smo imeli 26. in 27. oktobra različne delavnice. Ena izmed njih je bila v samostanu v Repnjah, kjer smo se učenci lahko preizkusili v kuhanju. Delavnico je vodila s. Bernarda Gostečnik, ki živi v samostanu, spremljala pa nas je tudi učiteljica Irena Demšar. 

Ob 9. uri smo se zbrali pred samostanom in se najprej pogovorili, kako nastane moka. Sestra nam je predstavila, kaj bomo na današnji delavnici pekli in vsem so se pocedile sline. Najprej smo iz kvasa, moke, soli, sladkorja in malo tople vode pripravili testo za kruh. Medtem ko smo čakali, da je testo vzhajalo, smo iz že pripravljenega testa, ki ga je vnaprej naredila sestra, oblikovali rogljičke, ki smo jih nadevali z domačo marmelado. Naredili smo tudi buhtlje, ki smo jih prav tako nadevali z marmelado. Iz testa, ki smo ga pripravili sami, smo naredili kruh različnih oblik. Vsak je oblikoval svoj hlebček. Izdelali smo tudi pletenice, ptičke in kruhke v obliki srčkov in začetnic naših imen. 

Med peko izdelkov smo se igrali igro ugani, kdo sem. Ko je iz pečice že lepo zadišalo, smo nekaj svojih izdelkov pojedli, druge pa smo odnesli domov, da so jih lahko poskusili še naši domači. 

Delavnica se je končala ob 13. uri in vsi smo s sitimi trebuhi in z veliko novega znanja odšli domov.

 Sara Kastelic in Taja Mohorič, 9. a
Arhiv OŠ

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Pokojna s. Dora (Doroteja) Požar
Naslednji prispevek
Kuharske urice pri sestri Bernardi