V adventu po Gospodovih stezah miru

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 2,1-5)

Narod ne bo več vzdignil meča prosti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja!?! Misli mi odhajajo k ljudem v Ukrajini in Rusiji in takoj čutim žalost in veliko vprašanje v srcu: Zakaj?

Te dni najnovejši vojni naslov na portalu MMC: Nove rakete na jedrsko elektrarno v Zaporožju. Prvi mož IAEA-ja: Igrate se z ognjem! Jedrska elektrarna Zaporožje, ki je pod ruskim nadzorom, je bila tarča novih napadov. Prvi mož IAEA-ja Grassi je ostro obsodil napad in dejal, da takšni napadi povečujejo tveganje za hudo jedrsko katastrofo. Moskva za napad obtožuje Kijev, ta pa Moskvo.

Ne berem naprej. Včasih se sprašujem, ali sem se navadila tudi na to trpljenje, ki je tako blizu mene. Po vseh vprašanjih čutim nemoč in iz te nemoči privre molitev, naj se ta neumna morija vendarle neha. Tolikokrat izrečenemu stavku Nikoli več vojne ne verjamem, dokler je izrečen iz človeške volje. Sami tega ne zmoremo. Ne zmoremo ne sovražiti, ne ponižati, ne prizadeti.

Med pogovorom s teboj, Gospod, se spomnim knjige, ki jo sedaj prebiram, Partljičevo knjigo Strnišča. Nekje so o njej zapisali: »Kljub zahtevni tematiki, ki lahko bralca spravi tudi do solz, knjiga ni črna ali pesimistična, ampak ostaja človeška, navsezadnje govori o rojstvu, božiču, toplem zatočišču družine, pomenu matere, očeta …« Vsak dan preberem eno od zgodb in vsaka zgodba pusti v meni občutje pomirjenosti ne glede na to, da so teme polne trpljenja otrok med vojno. Od kod mir? Mogoče res zato, ker zna pisatelj videti to »Luč«, ne da bi jo izrecno omenjal.

Tvoja obljuba, Jakobov Bog, naš Gospod, je luč. In ta advent je eno veliko povabilo, da bi stopila na Gospodovo goro in se tam učila hoditi po Gospodovih stezah. Zato se odpravljam tja, da bi se učila in ne samo slavila. Pogosto bolj drobencljam kot pogumno stopam, a moj namen je, da hodim, da se ne ustavim, da prispem.

To so edine možne resnične steze miru.

Bi želeli stopiti nanje tudi vi? Bi se želel od Gospoda učiti tudi ti?

s. Polonca Majcenovič
Kapela sv. Cirila in Metoda pri Domu pod Domom na Peci, 21. oktober 2021. Foto: s. Polonca Majcenovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Zakaj prestol in križ?
Naslednji prispevek
Od znotraj navzven