Gospod, Ti si vrata …

Božja beseda za nedeljo, 21. avgusta 2022

To govorí Gospod: »Jaz poznam njihova dela in njihove misli, prišel bom, da zberem vse narode in jezike. Prišli bodo in gledali moje veličastvo.« (Iz 66,18-21)

V prvem berilu iz knjige preroka Izaija Gospod sam kliče in vabi. On sam želi, da bi ga vsi ljudje spoznali in sprejeli. Zato si na vse načine prizadeva, da bi jih pritegnil k sebi.

V drugem berilu pa apostol Pavel v trpljenju vidi znamenje Božje vzgoje za nas, ko pravi: »Bratje in sestre, pozabili ste na spodbudo, ki vam govorí kakor sinovom: ›Moj sin, ne zaničuj Gospodove vzgoje in ne omaguj, kadar te graja. Kogar namreč Gospod ljubi, tega vzgaja, in tepe vsakega sina, katerega priznava.‹ Ko vas vzgaja, zdržite, saj Bog ravna z vami kakor s sinovi. Kje je namreč sin, ki ga oče ne bi strogo vzgajal? Nobeno vzgajanje pa v tistem trenutku ni prijetno, ampak bridko. Pozneje pa daje tistim, ki jih je izurilo, miren sad pravičnosti.« (Heb 12,5-7.11-13)

To je za nas čas prečiščevanja, da bi se približali Bogu, ki nas kliče in vabi k sebi.

V evangeliju pa beremo:

Tisti čas je Jezus na poti v Jeruzalem šel skozi mesta in vasi in učil. Tedaj mu je nekdo rekel: »Gospod, ali je malo teh, ki se bodo rešili?« On pa jim je dejal: »Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli. Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl, boste ostali zunaj.« (Lk 13,22-30)

Na prvi pogled se zdi, da Jezus svari, žuga kot oče, ki nima rad svojega otroka. A če dobro prisluhnemo, začutimo – kot pri Pavlu – očetovsko skrb, da se otrok ne bi izgubil.

Sprašujem se, kakšna so ta ozka vrata, skozi katere vabi Jezus.

On sam je vrata, saj je to povedal, ko je rekel, da je On vrata za ovce. Kako pa naj vstopim skozi Tebe, Gospod Jezus?

Dejansko sem že v Tebi po krstu, le ohranjati moram to vez, da se ne pretrga. Bog je že vse storil; če pa mi grozi »ovinek«, ki ga On vidi prej, pošlje kakšno preizkušnjo, da se spet vrnem k Njemu. Je sicer bridko, ko se godi, a odrešujoče. To je Božji pouk.

Gospod, hvala Ti, ker sem v Tebi in ker budno paziš na vsak moj korak.

s. Mirjam Černigoj

 

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Kaj je mir?
Naslednji prispevek
Kdaj je srce pametno