Iz dobrega testa smo

Ljudje iščejo duhovnost vsevprek, lovijo jo po svetu in če bi bilo mogoče, bi jo iskali še na drugem planetu. Mi pa smo spoznavali, da je duhovnost predvsem v vsakdanjem življenju, kajti Bog je povsod okoli nas. Ustvaril je svet in vse na njem. Tu ga lahko najdemo, če Zanj odpremo oči. Ta svet ni le naš, ampak nam je dan, da ga delimo z brati in sestrami.

Štirinajst najstniških punc je med 7. in 11. avgustom 2022 prišlo na Brezje na duhovne vaje. Štiri dni smo preživele z njimi tri sestre in naša prijateljica biologinja Katarina Šoln. Živele smo preprost vsakdan. Same smo si kuhale, pospravljale hišo in urejale vse potrebno. Kar smo želele doživeti, smo si prej skupaj pripravile. Ob tem smo se naučile novih kuharskih in gospodinjskih spretnosti. Katarina pa nam je s svojim biološkim znanjem odkrivala lepote in sporočila narave ter živih bitij v njej. Pri tem so ji pomagali mikroskopi in seveda njene odprte oči za skrivnosti stvarstva.

Naši dnevi so bili res prave duhovne vaje. V vsem, kar smo odkrivale, smo s pomočjo evangelija spoznavale Božji načrt za naše življenje. Medtem ko smo (z očmi in mikroskopi) opazovale, kakšno revolucijo v testu naredi kvas, se je vsaka vprašala, če dovoli Božjemu kvasu, da deluje v njej? Pripravljali smo vlečeno testo in imele »srečo«, da smo pripravile takega, ki se je dobro in hitro vlekel, drug pa se nam je vsestransko upiral. Kdaj pa se mi Bogu upiramo, ko nas hoče oblikovati v okusno jed? Naposled smo se ob krhkem testu ustavile ob svojih krhkostih, grehih, ki smo jih pri sveti spovedi lahko izročile Odrešeniku. Opazovale smo lepoto rož in se učile razlikovati med vsakdanom in praznikom ter zabavo in praznovanjem. Seveda nam torta ni manjkala, ko smo praznovale god s. Klare, se z njo veselile in zanjo Bogu zahvalile.

Vsak dan smo pričele s sveto mašo v baziliki in ga končale z večernicami. Prosti čas smo preživljale skupaj, brez kakšnih »tehnoloških« dodatkov in posebnih iger. Učile smo se preprosto pogovarjati in prepevati, biti skupaj na najbolj naraven način. In resnično, bilo nam je lepo. Domov smo odšle bogatejše za izkušnjo preprostega življenja in korak bliže Bogu.

V prihodnjih dneh boste lahko prebrali še več prispevkov, v katerem bomo podrobneje razodeli duhovno vsebino teh dni. Spremljajte nas še naprej. Lahko se tudi naročite na prejemanje novic (v nogi spletne strani).

s. Ema Alič
Katarina Šoln, s. Klara Jarc, s. Martina Štemberger, s. Ema Alič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Prejšnji prispevek
Novomašni plašč
Naslednji prispevek
Srečanje pastoralne skupine