Odgovorim?

Kako čudovito se Božja beseda v mašnih berilih 3. nedelje med letom povezuje in dopolnjuje! V prvem berilu Bog kliče in pošilja preroka Jona v veliko mesto, da bi vse prebivalce posvaril zaradi hudobije, ki jo počenjajo. »Še štirideset dni in Ninive bodo razdejane!« Ninivljani so verovali Bogu in se spokorili. In Bog je videl, kako so se obrnili od svoje slabe poti; in jim ni storil hudega, o katerem je govoril, da jim ga bo naredil.
Na to se lepo navezuje molitev psalmista, ki prosi Gospoda usmiljenja, naj se ne spominja grehov njegove mladosti in njegovih hudodelstev. Ponižno prosi, naj ga poučuje in vodi po pravi poti, po poti pravičnosti.
K temu sv. Pavel dodaja, da je odmerjen čas kratek in da podoba tega sveta hitro mineva. Zato je prav, da vsakdo živi skladno s svojim stanom, vendar pa s pogledom usmerjenim onkraj obzorja tega sveta, v končni cilj, v polnost življenja v Bogu in z Bogom.

Sporočilo Božje besede pa doseže svoj vrhunec v Jezusovem oznanilu: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Čas se je dopolnil, ko je Božja beseda v Jezusu meso postala. In vidimo, kako je ta beseda živa in učinkovita. Drugače kot prerok Jona, ki se ji najprej upira, se štirje ribiči na Jezusovo besedo takoj odzovejo, se odpravijo za njim po poti vere in spreobrnjenja.
Skozi vse čase so se Jezusove blagovesti oklenili številni ljudje, iz »vseh narodov, rodov, ljudstev in jezikov«.

Veseli in hvaležni bodimo, da smo tudi mi ta Božji klic zaslišali in nanj odgovorili. Da bi lahko vztrajali in napredovali na poti vere in spreobrnjenja, prosimo z besedami psalmista:

»Svoje poti, Gospod, mi daj spoznati, svojih steza me úči.
Vodi me v svoji resnici in me úči,
saj si ti Bog moje rešitve; vate upam ves dan.«

s. Angela Zanjkovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Edinost-“misija nemogoče”?
Naslednji prispevek
H komu pojdemo?