Resnični preroki vznemirjajo

Lk 4,21-30
Jer 1,4-5.17-19
1 Kor 12,31-13,13 ali 13,4-13
Evangeljski odlomek 4. nedelje med letom je nadaljevanje odlomka, ki smo ga slišali prejšnjo nedeljo. Začetek Jezusovega javnega delovanja evangelist Luka postavlja v shodnico v Nazaretu. Jezusu podajo zvitek preroka Izaija in prebere znani odlomek, ki govori o poklicu preroka. Ko zvije zvitek, začne govoriti svojim rojakom, da se je to Pismo izpolnilo v njegovi osebi. Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, pravi prerok, ampak velja za Jezusa, ki se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in ga Bog pošilja, da prinese blagovest ubogim. Poslal ga je, da oznani jetnikom prostost in slepim vid, da pusti zatirane na prostost, da oznani leto, ki je ljubo Gospodu.
Ljudje v Nazaretu začudeni spoznajo, da ima Jožefov sin preroške sposobnosti, da pozna Pisma in govori v Božjem imenu. Želijo imeti od tega kakšno korist, saj je vendar njihov rojak. Toda Jezus jih razočara z dvema neprijetnima citatoma: Veliko vdov je bilo v Izraelu v Elijevih dneh, ko se je nebo zaprlo za tri leta in šest mesecev in je nastala huda lakota v vsej deželi, toda Elija ni bil poslan k nobeni izmed njih razen k vdovi v Sarepto na Sidónskem. Tudi veliko gobavih je bilo v Izraelu v času preroka Elizeja, pa ni bil izmed njih očiščen nobeden razen Sirca Naamána. Jezus se ne pusti ujeti v zanke koristoljubnih rojakov, tudi ne išče časti in pohvale, ampak je svoboden v svojem delovanju, odprt do vsakega človeka. Ljubezen namreč ne išče svojega, nas danes spominja Pavel.
Nobenega preroka ne sprejmejo v domačem kraju, pravi Jezus, in zavrne pričakovanja domačinov, ki ob tem nikakor ne ostanejo mirni, ampak pobesnijo in ga vržejo iz mesta ter želijo pahniti v prepad.
Resnični preroki vedno vznemirjajo tiste, ki v življenju mirno hodijo po zgrešenih poteh. Vprašajmo se, koliko (in če sploh) mi vznemirjamo našo okolico, ko sledimo evangeliju. In: Ali zmoremo vztrajati na evangeljski poti, tudi ko se pred nami odpirajo prepadi? Morda pa Gospod danes tudi meni govori, kar govori preroku: Govori jim vse, kar ti ukažem. Ne ustraši se jih, da te jaz ne prestrašim pred njimi. Bojevali se bodo proti tebi, pa te ne bodo premagali, ker sem jaz s teboj, govori Gospod, da te rešujem (Jer 1,17-19).
s. Martina Štemberger
Fotografija: s. Martina Štemberger

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Naj oznanim
Naslednji prispevek
Naš praznik